GROEN LEVEN

We worden ons steeds meer bewust van het belang van duurzaam leven. Duurzaam leven kun je ook heel eenvoudig doorvoeren in je tuin. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken!
home

GROEN IN PLAATS VAN TEGELS!

Volledig betegelde tuinen veroorzaken veel wateroverlast bij zware regen. Regenwater kan niet opgenomen worden in de grond en moet worden afgevoerd door het riool. Riolen raken hierdoor overbelast. Hoog tijd dus om die tegels uit te doen! Informeer eens bij jouw gemeente of waterschap naar subsidiemogelijkheden voor het vergroenen van je tuin.

regenwater opvangen

Door het opvangen van regenwater bespaar je geld én lever je een bijdrage aan het milieu. Je ontlast het riool én er hoeft minder drinkwater gezuiverd te worden. Een eenvoudige stap om te beginnen met het opvangen van regenwater is het plaatsen van regentonnen. Een interessante bijkomstigheid: steeds meer gemeenten en waterschappen verstrekken subsidie voor het afkoppelen van hemelwater.

upcycling

Upcyclen is dé manier om te helpen de afvalberg minder hard te laten groeien! Hippe decoratieve voorwerpen maken van spullen die je anders misschien bij het vuilnis had gegooid. Een super leuke vrijetijdsbesteding én je hebt altijd unieke items in je tuin.
En je kunt het zo gek niet bedenken of voorwerpen zijn te gebruiken om te upcyclen. Flessen, potjes, blikjes, fiets- en autobanden, dopjes, gereedschap, bestek, pallets, oud meubilair, te veel om op te noemen.

Tuinverlichting

Verlicht je tuin met LED of solarverlichting. LED verlichting verbruikt veel minder energie dan standaard verlichting en solarverlichting verbruikt zelfs helemaal geen stroom.

STADSTUINIEREN

Hoe beperkt je ruimte ook is, stadstuinieren (of urban gardening) is met een beetje creativiteit altijd mogelijk! Op je balkonnetje, in je geveltuintje, hóe klein ook; er is altijd mogelijkheid om je omgeving groener en kleurrijker te maken.

maak van je tuin een pRAIRIEtuin

Je tuin kan de biodiversiteit bevorderen. Door bijvoorbeeld nectar-rijke planten in je tuin te zetten trek je bijen, hommels en vlinders aan. En door je schutting door een haag te vervangen trek je vogels aan.

Een groen dak

Leg een groen dak aan op je huis, schuur, carport of garage. Een groen dak isoleert en is dus goed voor het milieu én je portemonnee. Het neemt regenwater op, waardoor het riool ontlast wordt. Informeer bij je gemeente naar subsidiemogelijkheden!

leg een moestuin aan

Je eigen groenten verbouwen is een duurzame manier van leven. Goed voor het milieu én goed voor je eigen gezondheid.

recycle groentenafval

Gooi de restanden van je groenten niet weg maar gebruik ze om nieuwe plantjes van te kweken.