Insecten in je tuin

Het gaat slecht met de insecten! De laatste 25 jaar is meer dan 75% van de vliegende insecten verdwenen. Help insecten door je tuin insectvriendelijk te maken.
Groen leven

Onmisbaar voor de natuur

Veel mensen hebben niet zoveel met insecten. Vinden ze zelfs eng; insecten hebben te veel poten, te veel ogen, ze zoemen, kunnen harig zijn en zich supersnel bewegen. En dan heb je ook nog eens soorten die steken of bijten.

Toch is het verdwijnen van insecten allesbehalve goed nieuws. Insecten zijn onmisbaar voor de natuur en spelen een essentiële rol in ecosystemen. Van voedsel voor andere dieren tot het bestuiven van planten en gewassen.

Insecten naar je tuin lokken

Met een paar simpele trucjes lok je heel eenvoudig meer insecten naar je tuin. Prettige bijkomstigheid is dat je er vrijwel niets voor hoeft te doen:

Maai niet alle brandnetels af, maar laat hier en daar in een hoekje wat staan. Dit zullen vlinders erg op prijs stellen.

Schoffel en hark niet teveel. Laat hout liggen en oude planten staan.

Zet planten met meeldraden in je tuin voor bijen en vlinders.

Hang een insectenhotel op, leg een stapel stenen neer en zet wat omgekeerde potten her en der neer.

Plant wat inheemse planten en gebruik biologische potaarde.

Solitaire bij

Evenals honingbijen bestuiven solitaire bijen veel planten. Over het algemeen zijn het vleeseters die veel ongewenste insecten als rupsen, vliegen, muggen en luizen vangen.

Lieveheersbeestje

Ze zien er niet alleen superschattig uit, maar zijn ook nog eens heel erg nuttig in je tuin. Lieveheersbeestjes kunnen per maand wel tot drieduizend bladluizen eten.

Vlinder

Vlinders zijn niet alleen geweldig mooi om te zien, maar spelen ook een rol bij het bestuiven van planten. Met hun lange roltong kunnen ze bij nectar waar een ander insect niet bij kan komen.

sluipwesp

Sluipwespen leggen met hun legboor eitjes in of op rupsen. Rupsen die vol zitten met eitjes eten minder gewassen. Sluipwespen zijn dus een prima natuurlijk bestrijdingsmiddel.

oorwurm

Ondanks zijn wat beangstigende naam is de oorwurm volkomen onschadelijk voor de mens. De oorwurm is erg nuttig in de tuin omdat hij bladluizen, mijten en rupsen eet.

Loopkever

Loopkevers (en ook hun larven) zijn bijzonder roofzuchtig. Ze voeden zich vooral met slakken. Hiervoor braken ze eerst over hun prooi heen om ze wat vloeibaarder te maken.

Zweefvlieg

Ondanks hun kleur moet je ze vooral niet verwarren met wespen: zweefvliegen steken niet en zijn erg nuttig. Ze voeden zich met nectar en pollen. De zweefvlieglarven eten bladluizen

Gaasvliegje

Het gaasvliegje met z’n prachtige vleugels leeft met name van pollen en stuifmeel. De larven voeden zich vooral met grote hoeveelheden bladluis en witte vlieg.

Hommel

Evenals de bij bestuift de hommel veel planten. Professionele fruittelers maken dan ook vaak gebruik van hommels om tot een maximale oogst te komen.