prairietuin of steppetuin

Wil je een kleurrijke tuin in élk seizoen maar is tuinieren niet echt je hobby? In dat geval is een prairietuin (of steppetuin) dé ideale oplossing. En je helpt zo ook nog eens mee aan het herstel van de biodiversiteit!
groen leven

Een prairietuin of steppetuin in Nederland?

Bij de term ‘prairie’ of ‘steppe’ denk je wellicht niet direct aan je eigen achtertuin, maar aan eindeloze, woeste Noord-Amerikaanse of Aziatische vlaktes. Tóch is het ook in Nederland mogelijk om met weinig inspanning je tuin om te toveren tot een kleurrijk prairielandschap, hoe klein je tuin ook is.

rudbeckia

Pennisetum Purple Fountain

Helenium

Doordachte plantenkeuze

Door siergrassen, de juiste vaste planten en bolgewassen met elkaar te combineren creëer je een systeem dat zichzelf in stand zal gaan houden. Er ontstaat na verloop van tijd een natuurlijk evenwicht tussen de verschillende soorten planten en grassen.
Door sterke, lang bloeiende vaste planten in combinatie met bolgewassen te gebruiken, blijft je tuin jaarrond kleurrijk.

onderhouds-vriendelijk

Een prairietuin of steppetuin is enorm onderhoudsvriendelijk. Eenmaal aangelegd heb je er vrijwel geen omkijken meer naar. Misschien dat je het eerste jaar nog wat onkruid moet verwijderen, maar wanneer de beplanting eenmaal goed aaneengesloten is zal onkruid geen kans meer hebben. Water geven of bemesten is niet nodig in een prairietuin.

 

voordelen van een prairietuin

Buiten het feit dat een prairietuin of steppetuin het héle jaar bloeit en dus altijd mooi is om naar te kijken zitten er nog een aantal voordelen aan een prairietuin:

Een prairietuin helpt mee de biodiversiteit te herstellen: de tuin trekt insecten als vlinders, bijen en hommels aan en daardoor ook weer vogels

Een prairietuin ziet er elk seizoen weer anders gekleurd uit

Wanneer de tuin eenmaal goed is aangelegd is er nauwelijks onderhoud meer nodig

De tuin hoeft niet bemest te worden

Door de dichte begroeiing heeft onkruid geen kans

Een prairietuin hoeft niet gesproeid te worden, de bodem heeft voldoende aan hemelwater

De tuin hoeft maar een maal per jaar gemaaid te worden

Je kunt boeketten uit je eigen tuin plukken

Een prairietuin is winterhard

aanleggen van een prairietuin

Kies voor de aanleg van de prairietuin een zonnige plek en denk van te voren na over de functie van de planten in de tuin. De verschillende soorten beplanting hebben namelijk ook verschillende functies:

het structuur geven (siergrassen, groenblijvende planten of heesters)

het kleur geven aan de tuin (opvallende bloeiende en bes-dragende planten)

het opvullen van ruimtes.

Voordat je je planten daadwerkelijk in de grond zet kun je ze het best in de pot op de plaats zetten die je in je hoofd hebt, zodat je nog wat kunt schuiven.

In een prairietuin horen veel siergrassen thuis! Gebruik verschillende soorten en zet op meerdere plaatsen een aantal bij elkaar. Zet vooral niet alles op een rijtje: je wilt dat een prairietuin een natuurlijke uitstraling heeft.

Verdeel hierna de bloeiende planten over de tuin. Hou bij het plaatsen wél rekening met de uiteindelijke grootte van de planten. (Wanneer je ruimte hebt is het handig om een klein paadje aan te leggen zodat je later altijd bij de bloemen kunt komen.)

Hierna kun je de overgebleven ruimte vol zetten met ‘vulplanten’. Om het eerste jaar de onkruidgroei te beperken en de bodem te beschermen tegen uitdrogen kun je eventueel nog een mulch-laag strooien.

prairietuinplanten

Om je alvast een beetje op weg te helpen hier een overzicht van de mooiste planten en siergrassen voor een prairietuin:

siergrassen

Calamagrostis brachytricha (diamantgras)

Calamagrostis x acutiflorum (struisriet)

Eragrostis (liefdegras)

Molinia caerulea (pijpestrootje)

Panicum virgatum (vingergras)

Schizachyrium scoparium (klein prairiegras)

Sorghastrum nutans (goudbaardgras)

Stipa calamagrostis (vedergras)

Planten

Agastache (anijsplant)

Aster

Baptisia (valse indigo)

Helenium (zonnekruid)

Liatris (lampenpoetser)

Rudbeckia (zonnehoed)

Verbena hastata (ijzerhard)

Vernonia (ijzerkruid)