Recycle je groenten!

Zonde om de restanten van je groenten na het snijden weg te gooien; je kunt er namelijk in heel veel gevallen gewoon nieuwe plantjes van kweken!
Groen leven

Geen verspilling van voedsel

Plant gewoon de stronkjes die je normaal gesproken weg zou gooien: geen verspilling van voedsel en je bespaart ook nog eens flink!

En nee, je hebt hiervoor écht geen grote moestuin nodig; een paar potten of bakken zijn in de meeste gevallen ook al voldoende. Hier een overzicht van groenten en kruiden die je heel gemakkelijk kunt recyclen:

Lente-uien

Leg de uiteinden van de uitjes in een laagje water in een glas en zet deze in de zon. Binnen een paar dagen zullen deze uiteindes tot een nieuwe lente-ui uitgroeien. Één keer in de week het water verversen en je hebt altijd verse lente-uien in je vensterbank staan!

Prei

Het opnieuw opkweken van prei werkt volgens hetzelfde principe als de lente-ui: zet de uiteindes van de prei rechtop in een glas water. Pot de prei later over in een pot en binnen een paar weken ontstaat een nieuwe prei.

Uien

Snij de achterkant (de kant waar de wortel zat) van de ui en laat deze drogen. Na een paar dagen in een pot planten en deze op een donkere plaats laten staan. Je hoeft nu alleen nog maar te zorgen dat de aarde vochtig blijft.

Knoflook

Stop op een zonnig plekje een knoflookteentje ongeveer 5 cm diep in de grond en zorg dat de aarde vochtig blijft. Wanneer de groene stengels na een paar maanden wat bruin beginnen te verkleuren is de nieuwe knoflook klaar voor de oogst.

Zoete aardappels

Leg een doormidden gesneden aardappel in een pot en vul deze tot halverwege de aardappel met water. Zet de pot op een warme plaats (bijvoorbeeld in de vensterbank of op de verwarming) en na een paar weken zal de aardappel begroeid zijn met kleine uitlopertjes die je in een pot kunt planten.

Kropsla en andijvie

Leg de onderkant van het hart van de sla of andijvie in een laagje water wat je iedere week ververst. Wanneer er wortels ontwikkeld worden kun je de plantjes in de aarde zetten.

Bleekselderij

Leg het onderste gedeelte van de bleekselderij in een bakje lauw water. Om de paar dagen het water verversen. Het stronkje zal gaan uitlopen. Verwijder de buitenste stelen (deze worden bruin en slijmerig) en wacht tot het stronkje wortels heeft ontwikkeld. Je kunt het plantje nu overpotten in een pot met aarde.

Venkel

Snijd ongeveer 4 cm van de onderkant van de venkel af en leg dit in een bakje lauw water. Zet het bakje op een lichte plek maar niet in de volle zon. Ververs elke twee dagen het water. Zodra het stukje venkel wortels heeft ontwikkeld kun je het overpotten.

Rode, witte, Chinese kool en spitskool

Stop het harde, oneetbare hart van deze kolen in een pot met aarde en zet deze op een lichte plek. Geef regelmatig water.

Tomaten

Was een paar zaadjes van een tomaat en laat ze drogen. Stop de zaadjes in een pot met grond en laat ze binnenshuis groeien tot ze een paar centimeter groot zijn. Verplaats de potten dan naar buiten in de zon.

Champignons

Van één enkele champignon kun je een hele familie kweken! Meng een flinke hoeveelheid koffiedik met potgrond, snijd het steeltje van een champignon en stop deze ongeveer 2 cm diep in een pot met de natte aarde. Zet de pot op een donkere plaats en je kunt een paar weken meerdere champignons oogsten.

Basilicum

Knip een stengeltje van je verse basilicumplant en verwijder alle, behalve de twee bovenste blaadjes. Zet het steeltje onder water en ververs regelmatig het water (lauw). Wanneer het steeltje wortels heeft ontwikkeld kun je het plantje in een potje met aarde zetten. Binnen een paar weken zul je weer een nieuw basilicumplantje hebben.

Gember

Bewaar de gemberwortel tot er kleine groene vlekjes op de buitenkant verschijnen. Snijd de wortel in stukken en stop deze in potjes aarde. Dek af met folie en na enkele weken zullen er kleine plantjes gaan groeien. Na een paar maanden zijn de wortels volgroeid en kunnen ze geoogst worden.

Aardbeien

Aardbeien maken ieder jaar nieuwe plantjes aan, dus met één plantje kun je het volgende jaar gemakkelijk drie à vier nieuwe plantjes poten.

ananas

Ananas kweken duurt lang maar is wel erg leuk: geweldig toch, je eigen ananasboompje! Draai voorzichtig de kruin van de ananas af laat deze drogen. Zet hem hierna in een bakje water. Wanneer de kruin wortels heeft ontwikkeld kan deze in een pot met vochtige aarde gezet worden. Zet de pot wél op een zonnige plek!