Regenwater opvangen

Heb je enig idee hoeveel drinkwater een Nederlander gemiddeld per dag gebruikt? Schrik niet: dit ligt rond de 120 liter!
 
Groen leven

op je drinkwater besparen

Van de 120 liter drinkwater die we gemiddeld dagelijks verbruiken, wordt maar een heel klein gedeelte daadwerkelijk als drinkwater gebruikt.

Het overgrote deel van deze 120 liter gebruiken we voor zaken als
douchen, de wasmachine, het doorspoelen van het toilet, schoonmaken, de auto wassen en het sproeien van de tuin. Kortom: zaken waarvoor je helemaal geen drinkwater nodig hebt!

Door het opvangen van regenwater kun je dus flink op je drinkwaterverbruik besparen. Goed voor je portemonnee én het milieu.

 
 
 

voordelen

• Om drinkwater te maken is een duur, milieubelastend systeem van waterzuivering nodig;

• Regenwater is gratis;

• Het gebruik van regenwater zorg ervoor dat het grondwaterpeil minder hard zakt;

• Het opvangen van regenwater zorgt ervoor dat riolen niet overbelast raken;

• Regenwater is beter voor planten;

• Regenwater geeft geen kalkaanslag;

• Leidingen gaan langer mee door kalkarm water;

• Je bespaart flink op de kosten van het waterbedrijf.

Regenton

Voor het aanleggen van een regenwatersysteem moet je al snel uitgaan van een investering van minimaal € 2.000,-. Misschien dat je dit tóch teveel van het goede vindt en wil je wat eenvoudiger beginnen. In dat geval zijn regentonnen een perfect alternatief. Dé eenvoudigste en goedkoopste manier om regenwater op te vangen. Gewoon een kwestie van je regenpijpen aansluiten op een ton of wandtank.
Een regenton schaf je al vanaf een vijftig euro aan; die investering heb je er dus snel uit!

Het opgevangen water kun je bijvoorbeeld gebruiken om je planten water te geven, je ramen te wassen, schoon te maken of het toilet door te spoelen.

Regenwaterinstallatie

Bij een regenwaterinstallatie komt het water dat je opvangt in een (ondergronds) reservoir, tank of put. Een pomp zorgt ervoor dat het water door een (afgescheiden) circuit door het huis verdeeld wordt.

Een regenwaterpomp kan zowel ín als buiten het water geïnstalleerd worden; er is dan sprake van respectievelijk een natte of droge opstelling.

Bij de droge opstelling zuigt de pomp het water aan door middel van een slang en bij de natte opstelling wordt de pomp in het waterreservoir geïnstalleerd. Dit kan een zelfaanzuigende binnenpomp of een dompelpomp met vlotterschakelaar zijn.

Subsidie

Steeds meer gemeenten en waterschappen verstrekken subsidie voor het afkoppelen van regenwater. Dit wil zeggen dat het regenwater wordt gescheiden van vuil afvalwater.

Door je regenwater af te koppelen (en te gebruiken voor andere doeleinden of te infiltreren in de bodem) wordt minder water naar de zuiveringsinstallaties afgevoerd. Dit betekent dat het rioolstelsel ontlast wordt.

Subsidies op het afkoppelen van regenwater kunnen al snel oplopen tot honderden euro’s, dus informeer bij je gemeente of waterschap of ook jij in aanmerking komt voor subsidie!

TuinTuin