Stadstuinieren

Stadstuinieren, oftewel 'urban gardening' wordt steeds populairder. Niet alleen in de achtertuin of op het balkon, maar ook in leegstaande gebouwen, parken, speeltuinen, op daken of braakliggende terreinen. Groenten verbouwen kan écht overal!
groen leven

weten wat je eet

Het zelf verbouwen van je groenten wordt niet alleen steeds populairder door de groeiende behoefte aan contact met de natuur, maar ook door de vele voedselschandalen. We willen weten wat we eten: zelf verbouwen is dan ook de beste optie.

Hoe begin ik?

Hoe beperkt je ruimte ook is, stadstuinieren is met een beetje creativiteit altijd mogelijk! Op je balkonnetje, in je geveltuintje, hoe klein ook; er is altijd mogelijkheid om je omgeving groener en kleurrijker te maken. Verticaal tuinieren is dé oplossing wanneer je je eigen stadstuin wilt creëren.
Wanneer je het op iets grotere schaal wilt aanpakken zou je op zoek kunnen gaan naar een stuk braakliggend terrein in je omgeving om daar samen met een aantal gelijkgestemde mensen groenten te gaan verbouwen.

Duurzaam

Stadstuinieren kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt kant en klare systemen aanschaffen maar je kunt ook gebruik maken van materialen die weinig of helemaal niets kosten:

(Houten) kratten

De meeste gewassen doen het prima in kratten. Misschien heb je nog wel wat houten wijnkistjes liggen of fruitkistjes, een boodschappenkrat, of een opbergkist: allemaal goed geschikt om gewassen in te verbouwen. Zorg wél dat je gaten in de bodem maakt zodat eventueel overtollig water weg kan lopen. Je kunt ook zelf eenvoudig van een oude pallet een kist in elkaar timmeren.

Melkpakken | glazen potten | blikken

Gooi je lege melk- of sappakken niet weg maar gebruik ze om plantjes in te verbouwen.
Glazen potten en blikken zijn prima geschikt om zaadjes op te kweken. Een aantal verschillende conservenblikken bij elkaar staat ook nog eens super-decoratief! Kijk maar eens op upcycling!

Big bags

Big bags heb je in diverse formaten: ideaal voor het verbouwen van groenten! Zorg wel dat je van te voren bedenkt waar je de bags uiteindelijk wilt neerzetten: eenmaal gevuld met aarde zijn ze bijna niet meer te verplaatsen.

Jute zakken

Decoratief, goedkoop en het grote voordeel van jute is dat het lucht- en waterdoorlatend is.

Pallets

Pallets kunnen worden gebruikt om complete tuintjes van te maken, maar kunnen ook eenvoudig uit elkaar worden gehaald om bakken van te timmeren.

voordelen stadstuinieren

Niet alleen is het leuk en ontspannend om in je eigen tuintje bezig te zijn, maar het stadstuinieren heeft nog veel meer voordelen:

Mensen voelen zich beter in een groene omgeving

Groene straten en buurten ogen vriendelijker

Zelf verbouwde groenten zijn onbespoten

Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit

Planten houden fijnstof vast tot het er weer afgesproeld wordt

Groenten en planten zijn een voedingsbron voor bijen, vlinders en andere insecten: goed voor de biodiversiteit:

Redenen te over om zo snel mogelijk met je eigen stadstuin aan de slag te gaan!