upcycling

Geef je oude spulletjes een nieuw leven. Breng ze niet naar de vuilnis, maar maak er mooie en praktische dingen van. Je levert zo niet alleen een bijdrage aan een schonere wereld maar het is nog hartstikke leuk ook!
Groen leven

Hergebruiken

Bedenk eens wat je dagelijks allemaal weggooit. Spullen die eigenlijk heel gemakkelijk hergebruikt kunnen worden voor een andere functie.

Glazen potten, conservenblikken, plastic flessen, noem maar op. Van glazen potjes kun je bijvoorbeeld leuke windlichtjes maken en van conservenblikken bloempotjes. Plastic flesjes kun je gebruiken als voedselcontainers voor vogels, als kweekbakje, om een vertical garden te maken, als plantenbewatering; te veel om op te noemen. Zie je het nog niet helemaal voor je dan kun je ook eens op Pinterest of DIY upcycling sites kijken voor leuke ideeën.

groener dan recyclen

Bij recycling worden afvalproducten terug gebracht tot de grondstof: hiervoor moet eerst het afval opgehaald worden en vervolgens worden bewerkt (bijvoorbeeld gesmolten).
Dit verwerken van afval kost veel energie en geeft uitstoot van CO2 en schadelijke chemische stoffen.

Wanneer je spullen upcycled voorkom je dus dit proces én zorg je ook nog eens dat er minder grondstoffen voor nieuwe producten verbruikt worden.

Plasticsoep

Een andere goede reden om met name plastic te upcyclen is de plasticsoep.

Jaarlijks komt meer dan 5 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dit plastic verteert niet, maar valt uiteen in kleine stukjes die steeds giftiger worden. Zeedieren zien deze stukjes plastic aan voor voedsel en sterven als gevolg hiervan door vergiftiging of verstikking.

DIY ideeën

Stellingkast of boekenkast

Misschien heb je nog wel een boekenkast of stelling waar je helemaal op uitgekeken bent: eventueel een beschermend laagje verf erover en naar buiten ermee! Zet ‘m vol met planten -leuk is het om verschillende soorten potten te gebruiken: conservenblikjes, jampotjes, stenen potjes, houten kratjes- en je hebt een geweldige groene wand!

Pallets

Van een pallet kun je heel gemakkelijk een leuke verticale plantenbak maken. Je hebt hiervoor nodig: een stuk worteldoek, een nietpistool (of hamer en spijkertjes), potgrond en plantjes.
Leg de pallet plat op de grond en maak het worteldoek rondom de pallet vast. Draai nu de pallet met de open zijde naar boven om en vul de openingen met potgrond. Zet de plantjes in de aarde en duw goed aan. Laat de pallet voordat je deze rechtop zet nog even een paar dagen liggen zodat de plantjes zich goed kunnen hechten.

Conservenblikken

Lege conservenblikken waar je de etiketten af hebt geweekt of decoratief bedrukte conservenblikjes zijn erg leuk om te gebruiken als kruidenrek. Maak bijvoorbeeld aan de bovenzijde twee gaatjes naast elkaar, trek hier een koordje door bevestig deze aan een rooster.
Ook leuk om de blikjes te verven en een aantal naast elkaar met een koordje aan een plankje op te hangen.

Plastic flessen

Plastic flessen zijn super geschikt om een coole hangtuin van te maken. Zo ben je én milieubewust bezig én kost het je ook nog eens geen cent! Met wat knipwerk en een paar koordjes creëer je binnen een mum van tijd een zwevende tuin.
Snijd in de lengte een brede strook uit de fles en doorboor de fles aan onder- en bovenzijde om er touwtjes doorheen te kunnen trekken. Vul de fles met aarde en plantjes en hang meerdere flessen bij elkaar.

Schoenenzak

Gooi een oude schoenenzak niet weg, maar gebruik ‘m als plantenzak voor kruiden: superhandig en decoratief!

Ladder

Heb je nog een oude ladder liggen? Verf ‘m in een leuk kleurtje, zet ‘m schuin tegen een muur en hang er potjes met planten aan.

Dakgoten

Een eenvoudige manier om snel een verticale tuin te creëren is het gebruik van stukken dakgoot: boor aan de onderzijde een aantal gaatjes, bevestig ze aan je muur of schutting en vul ze met aarde en plantjes.