Verticaal tuinieren

Droom je van een (moes-)tuin maar heb je alleen een balkon of klein binnenplaatsje? Verticaal tuinieren is dé oplossing!
groen leven

Wat is verticaal tuinieren?

Verticaal tuinieren is precies wat de naam al zegt: met je tuin de hoogte in, dus optimaal gebruik maken van de verticale ruimte die je hebt. De muren, een gevel, een schutting, alles kan beplant worden: ideaal wanneer je weinig ruimte hebt. En denk nu niet dat alleen klimplanten geschikt zijn voor een verticale tuin: als je wilt kun je zelfs een complete moestuin creëren!

Verticaal groeiend

Natuurlijk kun je niet de natuurlijke groeirichting van de planten te veranderen. Maar door bloempotten of -bakken in verticale richting (dus boven elkaar) te plaatsen creëer je een groene wand. Je kunt de planten ook ophangen, ze in een stelling zetten of tegen een muur of schutting plaatsen.

voordelen van verticaal tuinieren

Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk de ruimtebesparing. Een verticale tuin kan zelfs op het kleinste balkonnetje gerealiseerd worden.

Een verticale tuin heeft veel minder onderhoud nodig dan een traditionele tuin omdat de planten in bakken en potten staan.

Een begroeide muur of schutting werkt geluiddempend en isolerend.

Je hoeft niet gebukt te tuinieren.

Een lelijke muur of schutting wordt met een verticale tuin gecamoufleerd.

 Een verticale tuin is met ieder budget realiseerbaar.

Een groene omgeving is goed voor je gezondheid.

Upcycling

Er is voor ieder budget een verticale tuin: je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Zo zijn er kant en klare systemen die alleen nog maar aan de muur bevestigd hoeven te worden, maar deze systemen zijn doorgaans redelijk duur.

Je kunt ook voor upcycling kiezen: oude materialen een nieuw leven geven. Een oude boekenkast, een pallet, een oude ladder, overbodige schappen, oude kratjes, een oud kozijn, een schoenenzak, lege conservenblikken, glazen potten, plastic flessen, noem maar op: zóveel voorwerpen zijn te hergebruiken om een superleuke verticale tuin te creëren. Meer over upcycling vind je hier: