Buitenkeuken

Genieten van eindeloos lange zomerdagen buiten; een ontbijtje in de ochtendzon, een lunch onder de parasol en ’s avond lekker lang natafelen na een heerlijke maaltijd. Wat is er dan fijner dan dat eten ook buiten klaar te kunnen maken?
 
leeftuin

comfort in je tuin

Met een buitenkeuken heb je alle comfort van je keuken in je eigen tuin! Dat is ’s zomers toch nét even gezelliger en aangenamer koken.
 
 
 

Maar ik heb helemaal geen tuin

Ook wanneer je geen tuin hebt is een buitenkeuken een optie: voor een balkon of dakterras kun je kiezen voor een compacte buitenkeuken. Denk bijvoorbeeld aan een klein mobiel systeem met twee gasbranders en uitklapbare zijtafels.

Vaste of mobiele buitenkeuken

De keuze voor een mobiele of vaste keuken is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen én de ruimte die je hebt. Aan beide soorten keuken zitten voor- en nadelen.
Een groot voordeel van een vaste keuken is dat je zélf de indeling en het formaat kunt bepalen. Mobiele keukens worden kant en klaar geleverd met een vaste indeling. Uiteraard is er wel keuze uit veel verschillende modellen.
Het voordeel van een mobiele keuken is dat je ‘m kunt gebruiken waar je maar wilt en aan het einde van het seizoen op kunt bergen (hoewel je hier natuurlijk wel de ruimte voor nodig hebt).
Omdat de vaste buitenkeuken jaarrond buiten staat moet deze (tot aan de schroeven toe) weersbestendig zijn.

De vloer

Houd bij het plaatsen van een buitenkeuken ook rekening met de vloer. Zo is het bijvoorbeeld niet handig de keuken op poreuze tegels te plaatsen: vetvlekken trekken in en zijn vrijwel niet te verwijderen. Ook erg gladde tegels zijn niet erg geschikt, deze kunnen door vet spiegelglad worden.

Houtskool, gas of elektrisch?

De goedkoopste methode om in je buitenkeuken te barbecueën is natuurlijk op houtskool. Volgens velen ook dé enige echte manier. Misschien ga jij ook voor het nostalgische gevoel van houtskool, maar tóch zitten hier wel een aantal nadeeltjes aan:

de grote rookontwikkeling (niet erg prettig voor de buren),

het duurt minstens een half uur voordat de barbecue op temperatuur is

én vervolgens valt het niet mee ‘m op de juiste temperatuur te houden.

Een elektrische of gasbarbecue is snel op temperatuur en is relatief gemakkelijk in gebruik. Omdat er van een elektrische barbecue weinig tot geen rook komt zijn deze super geschikt voor gebruik op het balkon.