onderhoudsvrije tuin

Een volledig onderhoudsvrije tuin bestaat natuurlijk niet, maar het is wél mogelijk om ‘m grotendeels onderhoudsvrij te maken.
Leeftuin

beplanting is belangrijk!

. Heb je weinig tijd, geen groene vingers of gewoon geen zín om veel tijd in je tuin te steken dan is een onderhoudsvrije tuin ideaal. En denk niet dat je hiervoor je hele tuin moet betegelen, integendeel: beplanting is juist een belangrijk onderdeel van de onderhoudsvrije tuin!

Terras

Kies je voor een betegeld terras gebruik dan bij voorkeur grote tegels (minder voegen dan bij kleine tegels) en zorg ervoor dat ze nauw op elkaar aansluiten zodat er weinig onkruid tussen kan groeien. Wanneer je de tegels invoegt heb je zelfs helemaal geen last meer van onkruid (en mieren). Kies bij voorkeur voor gladde, niet poreuze tegels, bijvoorbeeld graniet of basalt, zodat ook mos geen kans krijgt. Beperk het gebruik van tegels bij voorkeur tot alleen een terrasje en betegel niet je hele tuin. Volledig betegelde tuinen kunnen voor nogal wat problemen zorgen, zoals bijvoorbeeld wateroverlast.

Grind

Grind is zowel mooi in een moderne strakke tuin als op een boerenerf. Een grindtuin is goedkoper dan tegels of beton en is snel aangelegd. Een ander voordeel van grind boven tegels is dat regenwater goed afgevoerd kan worden in de bodem. Het aanleggen van een grindtuin is een fluitje van een cent: je dekt de bodem af met worteldoek en strooit hier een laag grind over. Het enige onderhoud dat je hebt is af en toe eens aanharken.

Mulch

Voor een onderhoudsvrije tuin is een mulchlaag op de aarde een must. Mulchen is het bedekken van de bodem met een laag organisch materiaal. De mulchlaag voorkomt dat de aarde uitdroogt, gaat het vormen van onkruid tegen en zorgt voor een vruchtbare bodem. Materialen om een mulchlaag aan te brengen zijn bijvoorbeeld houtsnippers, takken, afgestorven planten, bladeren, tuincompost of cacaodoppen.

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn, zoals de naam het al zegt, breed uitgroeiende planten die uiteindelijk de bodem zodanig bedekken dat deze volledig afgedekt is. Het gevolg hiervan is dat het zonlicht de bodem niet meer bereikt en onkruid dus geen kans krijgt. Enkele onderhoudsarme bodembedekkers zijn bijvoorbeeld maagdenpalm, schaduwkruid of dwergmispel.

Schaduwkruid

Maagdenpalm

dwergmispel

Vaste planten

Kies voor je onderhoudsarme tuin voor vaste planten. Vaste planten hebben minder onderhoud nodig dan eenjarige planten én hoeven niet jaarlijks vervangen te worden.

Wintergroene planten, heesters en bomen vallen niet uit, zodat er geen bladeren opgeruimd hoeven te worden.

Verwilderings-bollen

Verwilderingsbollen plant je eenmalig en je hoeft er niets meer aan te doen! Na de bloei blijven ze ondergronds leven en het volgende seizoen lopen ze gewoon weer uit. Enkele soorten verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld sneeuwklokjes, blauwe druifjes en krokussen.

tuinmeubilair

En last but not least het meubilair. Houten tuinmeubelen zijn natuurlijk erg mooi, maar er zitten een aantal nadelen aan. Hout moet gebeitst, geolied of gelakt worden. En dan nóg kan het hout krom trekken of gaan rotten wanneer het het hele jaar buiten staat.
Natuurlijk is een plastic tuinset onderhoudsarm, maar er zijn aantrekkelijker alternatieven:

Aluminium

Aluminium tuinmeubilair is licht, roest niet en past met z’n industriële uitstraling perfect in de moderne tuin. Een aluminum tuinset kun je in de winter gerust buiten laten staan en wanneer je de set combineert met all-weather kussens is ook een regenbui geen enkel probleem.

Polywood

Polywood is een duurzame kunststof met de uitstraling van hout. Het wordt gemaakt van gerecycled plastic, zoals plastic flessen en ander afvalmateriaal.
Polywood is dus erg milieuvriendelijk én ook nog eens sterk, krasvast en UV bestendig: verkleurt dus niet!

Wicker

Wicker is een kunststof met het uiterlijk van gevlochten rotan. In tegenstelling tot rotan is wicker onderhoudsvrij en kan prima tegen alle weersomstandigheden. Wicker heeft weinig tot geen onderhoud nodig.