Privé spa

Heerlijk onder de sterrenhemel relaxen in een dampend bad in je eigen tuin: is er iets lekkerder dan dat? Drankje bij de hand en even die lange werkdag van je af laten glijden. En zeker niet alleen in de zomer: juist op een koude winteravond is zo’n stomend bad dé ultieme manier om even helemaal tot rust te komen!
Leeftuin

Hot tub, jacuzzi of whirlpool

Over de termen spa, hot tub, jacuzzi en whirlpool bestaat nogal wat onduidelijkheid. Wat is nu precies een jacuzzi en waarin verschilt dit nu van een hot tub?
En is een whirlpool nu een jacuzzi of een hot tub? En wat is dan precies een spa?

Spa staat voor ‘Sanitas Per Aqua‘; hetgeen betekent ‘gezond door water‘. Dus de jacuzzi, whirlpool en hot tub vallen allemaal onder de noemer spa.
Eigenlijk zijn ‘jacuzzi’ en ‘whirlpool’ van oorsprong gewoon merknamen, en zijn beiden, evenals de hot tub, verwarmde baden.
In tegenstelling tot de jacuzzi en de whirlpool had de traditionele hot tub geen bubbelfunctie, hoewel de nieuwe modellen hier tegenwoordig ook mee uitgerust kunnen worden.

Voor het gemak zullen we het verder over ‘jacuzzi’ hebben wanneer het een bubbelbad betreft en ‘hot tub’ wanneer we het over een met een kachel gestookt bad hebben.

hot tub

De traditionele hot tub, een rond, houten buitenbad met houtkachel en zitbankjes, komt oorspronkelijk uit Scandinavië.

Tegenwoordig heb je de keuze uit een interne en externe kachel. Een interne kachel warmt het water sneller op, maar neemt natuurlijk wel de nodige plaats in.

Ook zijn er nu varianten met een gas- of elektrische kachel. Overige opties in de moderne hot tubs zijn bijvoorbeeld een jetsysteem, een bubbelsysteem en verlichting.

jacuzzi

De jacuzzi heeft een bijzondere oorsprong: Roy Jacuzzi, een producent van vliegtuigonderdelen, had een zoon die aan reumatoïde artritis leed.
Om de pijn te verlichten ontwikkelde de vader een draagbare pomp die in een bad een stroom van water en lucht produceerde. Dit was de basis voor de latere spa met massagejet.

De moderne jacuzzi’s beschikken vaak over allerlei extra opties als bijvoorbeeld een waterval, een blower of kleurentherapie.