sauna in je tuin

Geen betere manier om te ontspannen na een lange werkdag dan in de sauna. Even helemaal tot rust komen en 't is nog goed voor je gezondheid ook! Wat is er fijner dan dat in de privacy van je eigen tuin te kunnen doen?
leeftuin

De sauna is gezond!

De warmte van een sauna ontspant je spieren en zorgt ervoor dat je mentaal helemaal tot rust komt. Er zijn geen prikkels van buitenaf, alleen maar weldadige warmte.

De sauna verbetert je immuunsysteem en stimuleert de bloedsomloop. De afwisseling van intense hitte en ijzige kou zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Je zult dus beter beschermd zijn tegen verkoudheid.

De hoge temperatuur in de sauna zorgt ervoor dat je flink gaat zweten en poriën zich openen en bloedvaten verwijden. Overtollig talg en ander vuil wordt hierdoor afgevoerd.

De sauna versterkt de beschermlaag van je huid en hydrateert tegelijkertijd de hoornlaag. Ook zorgt de sauna ervoor dat het herstel bij vochttekort of een verstoorde PH-waarde veel sneller gaat. En hoe vaker je in de sauna zit des te sterker je huid wordt.

Door geregeld in de sauna te zitten neemt het gehalte serotine (een lichaamseigen stofje dat ervoor zorgt dat je je lekker en relaxed voelt) in je lichaam flink toe.

Na een sauna slaap je meer ontspannen en dieper.

Welke sauna?

Bij de aanschaf van een sauna heb je de keuze uit opties als een Finse sauna, infrarood sauna of stoomsauna. De manieren waarop je lichaam opgewarmd wordt verschillen onderling in deze sauna’s.

In een Finse sauna wordt de (droge) lucht in de ruimte door middel van een kachel sterk opgewarmd; de temperatuur kan makkelijk oplopen tot boven de 100 graden. Je lichaam neemt de warmte op, je temperatuur loopt op en je gaat transpireren om je lichaamstemperatuur weer naar beneden te krijgen.

In een infrarood sauna wordt niet de omgevingslucht opgewarmd, maar werken de infraroodstralers rechtstreeks in op je lichaam. Je lichaam warmt hierdoor sterker op dan de lucht in de kabine. Een infrarood sauna heeft een omgevingswarmte van zo’n 35 tot 60 graden.

In een stoomsauna ligt de temperatuur rond de 45 tot 60 graden. Door de hoge luchtvochtigheid in combinatie met deze temperaturen ontstaat het effect van mistvorming. De gevoelsstemperatuur ligt hierdoor op hetzelfde niveau als deze in een Finse sauna.

Nog meer keuze

Voor je sauna zijn er diverse extra opties te kiezen:

Opgieten
Hierbij wordt water (vaak gemengd met essentiële oliën) op de hete kolen in de saunakachel gegoten. Door de hete damp die ontstaat wordt de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheid omhoog gebracht.

Kruiden
Bij een temperatuur tussen de 55 en 70 graden worden door een geautomatiseerd stoomsysteem de aroma’s van kruiden als lavendel, munt of rozemarijn verspreid.

Lichttherapie
Je kunt je sauna uitbreiden met lichttherapie: het gebruik van kleuren kan een positief effect op je gemoedstoestand hebben. Licht wordt niet alleen opgenomen door je ogen, maar ook door je huid.