moestuin

Niets leuker en ontspannender dan het verbouwen van je eigen groenten of fruit. Lekker buiten in je eigen moestuin bezig zijn, even je hoofd leegmaken en verstand op nul.
makkelijke groenten

Groenten uit eigen tuin

Dat magische moment: de eerste zaadjes die ontkiemen! Ineens zijn ze er, een paar hele kleine groene stekjes die voorzichtig boven de aarde uit piepen.

Tuinieren Zonder inspanning

Laat het idee dat er in een moestuin per definitie heel veel vrije tijd gaat zitten, je vooral niet tegenhouden. Er zijn namelijk volop manieren om zonder al te veel inspanning een volwaardige moestuin aan te leggen. Zonder spitten, schoffelen of wieden.

Tuinieren zonder spitten

Tja, bij een moestuin denk je waarschijnlijk al snel aan spitten en zakt de moed je direct al in de schoenen. Maar laat dit spitten nu helemaal niet nodig zijn! Integendeel zelfs: door het spitten verstoor je het bodemleven. In de bovenste laag aarde zitten wormpjes, spinnetjes, bacteriën en schimmels: bodemleven dat de aarde vruchtbaar maakt. Door te spitten werk je deze vruchtbare laag diep de grond in, wat natuurlijk helemaal niet de bedoeling is.

Tuinieren Zonder wieden

Maar dan heb je al dat onkruid nog, zul je waarschijnlijk denken. Ook hier kunnen we je snel geruststellen: wieden is helemaal niet nodig! Gewoon afmaaien dat onkruid, afdekken met bijvoorbeeld stro, karton of compost en lekker laten liggen. Een bedekte bodem houdt vocht beter vast en blijft losser. Omdat regenwater hierdoor ook nog eens beter wordt opgenomen hoef je ook minder water te geven. Het karton of stro verteert na verloop van tijd en verdwijnt gewoon in de bodem en zorgt voor extra voedingsstoffen.

Vierkante meter tuin

Niet alleen ideaal wanneer je maar weinig ruimte hebt, maar net zo handig wanneer je een grote tuin hebt. Een vierkantemetertuin is een houten frame, onderverdeeld in vlakken voor verschillende gewassen. Lekker overzichtelijk en je hebt er weinig werk aan. Op de pagina vierkantemetertuin vind je volop tips. 

Tuinieren op strobalen

Tuinieren op strobalen: eenvoudiger kan het niet en je kunt het overal. In je tuin, op je balkon en zelfs op een plat dak. Geen last van onkruid, geen gesjouw met zware zakken potgrond, en géén afval: de strobalen composteren uiteindelijk volledig! Dé ultieme manier om te tuinieren zonder inspanning! Hoe ’t werkt kun je op de pagina tuinieren op strobalen vinden.