Aardappels kweken

Je eigen aardappelen kweken is super eenvoudig en erg leuk! Je stopt gewoon een aardappel in de grond en na verloop van tijd heb je voldoende aardappelen voor een hele familie.
Makkelijke groenten

Veelzijdig

De aardappel staat in veel huishoudens meerdere malen per week op het menu, én terecht! Aardappelen kunnen op eindeloos veel manieren bereid worden: gewoon simpel gekookt, gebakken, gepoft, als puree, in een stoofpotje of gratinschotel, in de soep of als als friet.

Aardappels kweken, zo doe je dat:

Wanneer je pootaardappelen hebt gekocht kun je deze laten voorkiemen: dit geeft ze een voorsprong na het poten. Laat de pootaardappelen enkele weken op een lichte plaats (niet in direct zonlicht!) liggen bij een temperatuur van rond de 10 graden. Er zullen zich dan korte stevige uitlopers gaan vormen.
Je kunt ook uitgelopen aardappelen die je in de supermarkt heb gekocht gebruiken: snijd de aardappel in vier stukken en leg ze een paar dagen in de zon totdat ze beginnen uit te lopen.
Week de aardappelen niet voor: het benodigde vocht voor het uitlopen zit in de aardappel zelf. Weken geeft een grote kans op rotting.

Rond eind april, begin mei kun je de aardappelen poten. Maak kuilen van ongeveer 10 cm diep en zit de aardappel hierin met de uitlopers naar boven. Bedek de aardappel met aarde. De onderlinge afstand tussen de planten moet in ieder geval 50 cm zijn.
Voeg wanneer het plantje een hoogte van ongeveer 30 cm heeft bereikt een nieuwe laag aarde toe. Bedek de stam tot ongeveer 5 cm onder de eerste blaadjes. Hiermee stimuleer je de wortelvorming. 

 Verzorging

Regelmatig water geven is belangrijk voor een gelijkmatige groei. Éen keer per week is normaliter voldoende, maar wanneer je ziet dat de bladeren slap gaan hangen moet er meer water gegeven worden. Geef zeker niet teveel water, want hiervan gaat de plant rotten.

 Oogsten

Een aardappelplant kan soms al na 10 weken geoogst worden, afhankelijk van de soort. De aardappelen zijn oogstrijp wanneer de plant bloeit met witte of blauwe bloemetjes. Vaak is dit in de eerste of tweede week van juli. Steek voorzichtig met een greep diep onder de aardappelplant zodat de aarde wordt losgewoeld, trek de plant uit de aarde en schud hem uit.

 

GEZOND

Ten onrechte werd lang gedacht dat aardappelen echte dikmakers waren, maar het tegendeel is waar! aardappelen zijn juist heel goed geschikt om in een dieet op te nemen. Aardappelen bevatten heel veel voedingsvezels, waardoor ze een verzadigd gevoel geven. De drang naar snoepen en snacken vermindert hierdoor sterk.
Maar er zijn nog meer redenen om regelmatig aardappelen op het menu te zetten:

Aardappelen verminderen stress

Aardappelen bevatten een zeer hoge dosis vitamine B6, een vitamine die helpt stress en depressie tegen te gaan. Daarnaast bevatten aardappelen het aminozuur Gaba: een natuurlijke rustgever.

Aardappelen verminderen ontstekingen

Aardappelen beschermen het spijsverteringsstelsel tegen irritaties en ontstekingen. Uitwendige ontstekingen kunnen worden behandeld met een stukje aardappel op de ontstoken plek.

Aardappelen stimuleren hersenfuncties

Aardappelen bevatten ijzer, koper, mangaan, kalium en vitame B6, belangrijk voor een goede werking van de hersenen. Ook voor een goede werking van het centraal zenuwstelsel zijn de in aardappelen aanwezige vetzuren en aminozuren van belang.