Courgettes kweken

Zelf courgettes kweken is supersimpel! Het mooie aan courgetteplanten is niet alleen dat ze doorlopend voor nieuwe vruchten blijven zorgen (een plant kan wel 30 tot 40 vruchten per jaar leveren), maar ook dat de bloemen eetbaar zijn.
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Hoewel de courgette een neutrale smaak heeft is het een vrucht met bijzonder veel culinaire mogelijkheden. Courgettes hebben de eigenschap de smaak van overige ingrediënten aan te nemen. Ze kunnen rauw gegeten worden, verwerkt worden in soepen, stoofschotels en roerbakgerechten of worden gebakken of geroosterd.
Ook courgettebloemen kun je zowel rauw als verwerkt eten. Rauw zijn ze krokant en iets bitter: heerlijk in een salade of toegevoegd aan pasta. Ook gevulde bloemen zijn een echte delicatesse!

Courgettes kweken, zo doe je dat:

Vanaf maart kun je binnen beginnen met het opkweken van je eigen courgettes: maak een kuiltje van ongeveer 2 cm diep in een met aarde gevuld potje van minimaal 9 x 9 cm . Leg een courgettezaadje op zijn zijkant in dit kuiltje en bedek met aarde (zaadjes die een uurtje voorgeweekt zijn in water ontkiemen gemakkelijker). Voeg matig water toe en dek het potje af met transparante folie. Na ongeveer een week zullen de zaden ontkiemen. Wanneer de plantjes te hoog worden het folie verwijderen maar de plantjes nog even in het potje laten staan.
Tip om de wortels niet te beschadigen bij het overplanten:
zaai de plantjes in een toiletrolletje. Je kunt de plantjes dan later met het rolletje en al in de grond zetten.

Vanaf half tot eind mei kunnen de plantjes in de volle grond gezet worden. Graaf een gaatje, zet het plantje hierin en zorg dat het groen boven de grond uitkomt. Zet de planten minstens een meter uit elkaar (klimcourgettes hebben overigens aanzienlijk minder ruimte nodig).
Het is ook mogelijk vanaf eind mei de zaadjes direct in de volle aarde te zaaien.

 Verzorging

Om te voorkomen dat de stengel op de grond gaat liggen -met als risico kans op schimmel- kun je het beste een stok naast de plant plaatsen en de stengel opbinden. Omdat de stengel wel een hoogte van een meter kan bereiken kun je het beste om de twee weken de stengel een beetje hoger opbinden.
Water geven bij droogte; een courgetteplant kan veel verdampen. Niet op de bladeren gieten, maar aan de voet van de plant.
Controleer de plant regelmatig op niet uitgegroeide vruchten (kleine courgettes die niet verder groeien); deze rotten snel en kunnen de plant ziek maken. Ook onttrekken ze veel energie aan de plant zodat de overige vruchten minder goed groeien.

Blad wegsnijden

Om te zorgen dat alle energie van de plant naar de groei van de vruchten gaat is het raadzaam een aantal bladeren van de plant weg te snijden. Een aantal van ongeveer tien bladeren per plant aanhouden is voldoende. Snijd de bladeren niet direct bij de stengel weg maar op ongeveer 20 cm afstand van de stam.

Veel vruchten plukken

Hoe meer courgettes je plukt des te meer zal de plant nieuwe vruchten voortbrengen. Laat de courgettes niet te groot worden: niet alleen omdat kleine courgettes veel lekkerder zijn dan enorme kanjers, maar ook omdat deze grote courgettes veel energie onttrekken aan de plant. Er zullen dan ook weinig tot geen nieuwe vruchten meer worden aangemaakt. De plant zal verzwakken en wordt gevoeliger voor ziekten als meeldauw. Bij warm weer kan een kleine courgette zich binnen enkele dagen tot een enorme joekel ontwikkelen; om de twee dagen oogsten is dan ook noodzakelijk om een gezonde plant te houden. Kijk ook onder de bladeren of daar niet ergens een kanjer verborgen ligt.

 

GEZOND

Courgettes zijn niet alleen erg lekker maar ook nog eens supergezond!

Ze zijn een bron van B-vitamines

B-vitamines zijn essentieel voor de stofwisseling, een gezond energieniveau en het gezond houden van je hersenen.

Zijn goed voor hart en bloedvaten

Courgettes bevatten kalium, een mineraal dat een hoge bloeddruk voorkomt. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwstelsel en spieren gezond blijven.

Bevatten veel vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor een goed immuunsysteem en is nuttig voor ijzeropname. Het zorgt voor een mooie huid en helpt bij het gezond houden van hart en bloedvaten.

Zijn goed voor je lijn

Courgettes zijn koolhydraatarm en zitten vol veel waardevolle voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën.

Helpen je spijsvertering te verbeteren

Courgettes bevattten veel vezels en water, hetgeen een positief effect op je stoelgang heeft.

En houden je ogen gezond

Courgettes bevatten antioxidanten als luteïne en zeaxanthine die onder andere helpen bij het voorkomen van staar.