Doperwten kweken

Doperwten zijn ideaal om als beginnende moestuinierder mee te starten: ze groeien gemakkelijk en kunnen zó in de volle grond gezaaid worden. Omdat doperwten goed tegen kou kunnen zijn ze erg geschikt om in ons land te telen.
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Doperwtjes worden vaak ten onrechte gezien als een saaie groente waar je weinig spannende gerechten mee kunt maken. Jammer, want je kunt er zoveel meer mee dan ze combineren met worteltjes! Van doperwten kun je soep maken, een lekkere spread, een dipsaus, pesto of puree. Ook een salade van doperwten met feta en bleekselderij is een heerlijk frisse verrassing!

Doperwten kweken, zo doe je dat:

Binnenshuis voorzaaien van doperwten is normaal gesproken niet echt nodig; je kunt de zaden tussen half februari en half april direct in de volle grond zaaien. Alleen wanneer de grond erg nat is kun je ze beter eerst binnen voorzaaien. Je kunt er voor kiezen de erwten eerst 24 uur te laten weken in een laagje water alvorens je ze zaait, maar je kunt ze ook een aantal dagen in water laten weken tot ze worteltjes beginnen te ontwikkelen (na drie tot vier dagen). Zorg in het laatste geval dat je regelmatig water bijvult (ongeveer tot op de halve hoogte van de erwt), want de erwten nemen behoorlijk veel water op. De kiemtemperatuur ligt tussen de 8 en 14 graden.

Aparte potjes

Geef ieder zaadje een eigen potje en stop het ongeveer een centimeter diep in de aarde. Zet de potjes in een klein laagje water. Binnen enkele dagen zullen de eerste plantjes uit de grond komen.
Je kunt nu de plantjes bijna buiten uit gaan planten. Laat ze eerst enige dagen wennen aan de buitentemperatuur door ze overdag buiten te zetten (afharden). Graaf hierna een geultje en plaats om de 5 cm een plantje.

 Verzorging

Hoewel doperwten het liefst op een zonnige plek staan doen ze het ook prima in halfschaduw. Waar ze níet tegen kunnen is teveel water. De eerste weken na het uitplanten doe je er verstandig aan de plantjes tegen vogels te beschermen door er bijvoorbeeld een stukje gaas over te spannen. Zodra de plantjes ongeveer 30 cm hoog zijn zijn ze niet zo aantrekkelijk meer voor vogels en kun je het gaas verwijderen.
Wanneer voor je een halfhoge of hoge doperwtsoort hebt gekozen moet je nu ook stokken naast de planten gaan zetten: doperwtenplanten zijn slingerplanten en zullen zich met kleine rankjes vast gaan zetten aan de stok. Eventueel kun je ze nog wat helpen door ze losjes met draadjes aan de stok vast te zetten. Wanneer je een rij plantjes hebt is het gemakkelijker één hekwerkje van gaas te maken waar alle planten omheen kunnen slingeren.

 Oogsten

Na twee tot drie maanden kun je je eerste doperwtjes oogsten. Weet je niet of de erwten volgroeid zijn? Maak dan een peul open en controleer de erwten. Jonge doperwtjes zijn zoeter en smakelijker dan erwten die te lang aan de plant hebben gezeten. Wanneer je regelmatig plukt zal de plant ook doorlopend nieuwe peultjes blijven produceren.
De stengels van doperwtenplanten zijn vrij breekbaar en de peulen zitten vaak behoorlijk vast: ondersteun de stengel dus altijd met je ene hand terwijl je met de andere de peul plukt.

GEZOND

Doperwten zijn goed voor je spieren

Doperwten bevatten erg veel eiwitten hetgeen belangrijk is voor sterke spieren en botten.

En goed voor je hart

Doperwten bevatten veel luteïne (een belangrijke antioxidant) en vezels die er voor zorgen dat het cholesterolgehalte verlaagt en de opbouw van plaque in de aderen vermindert.

Ze zijn goed voor je ogen

De luteïne en vitamine A in doperwten beschermen de ogen: luteïne helpt de ogen beschermen tegen staar en vitamine A zorgt voor een gezond oogoppervlak.

Erg goed voor de lijn

Courgettes zijn koolhydraatarm en zitten vol veel waardevolle voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën.

En een grote bron van ijzer

Ijzer is belangrijk voor de het vervoer van zuurstof in je lichaam. Bij onvoldoende inname van ijzer voel je je sneller moe en is je vermogen je te concentreren minder.