Knoflook kweken

Voor het kweken van knoflook heb je écht geen groene vingers nodig! Voorzaaien, voorweken of overpotten is allemaal niet nodig: gewoon een paar teentjes in de volle grond of een pot met aarde stoppen is ongeveer alles wat je hoeft te doen!
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Knoflook is een veelzijdige smaakmaker: lekker pittig van smaak en op veel manieren te gebruiken. Vers (gesneden of geperst), maar ook gekookt, gebakken of gewokt. Knoflook geeft vrijwel elk gerecht nét dat beetje extra smaak.

knoflook kweken, zo doe je dat:

In de volle grond

De beste tijd om knoflooktenen in de volle grond te poten is in het najaar, tussen half september en half november. Je kunt een knoflook-bol uit de supermarkt gebruiken, maar de kans bestaat dan dat deze het minder goed doet dan de speciale bollen die je bij een zadenhandel koopt.
Splits de bollen in teentjes en gebruik de grootste tenen als plantgoed: grote tenen leveren grote knoflookbollen op. Maak om de 10 cm kleine gaatjes van ongeveer 5 cm diep in de grond. Zet de knoflooktenen met de puntjes omhoog in de gaatjes en vul deze met aarde.

In een pot

Wanneer je knoflook in een pot wilt kweken is de maand april de beste periode om de tenen te poten. Vul een ruime pot met een laag hydrokorrels met daarop potgrond. Gebruik de grootste tenen van de knoflookbol en zet deze met de punt omhoog in gaatjes van ongeveer 6 cm diep. Hou hierbij een onderlinge afstand van 10 cm aan. Zet de pot op een zonnige plaats en zorg dat de aarde licht vochtig blijft.

 Verzorging

Knoflook heeft vrijwel geen verzorging nodig: een onkruidvrij plekje en in erg droge periodes een beetje water is alles.

 Oogsten

Wanneer het loof van de knoflook -ergens tussen juni en augustus- dor en geel is geworden is de knoflook klaar om geoogst te worden. Wacht niet te lang, omdat de nieuwe tenen anders opnieuw uit kunnen gaan lopen. Trek de bollen uit de grond en laat ze drogen.
Om ze voor een lange periode te kunnen bewaren moeten ze goed gedroogd zijn: wanneer de stengels helemaal droog zijn (na ongeveer vier weken) kunnen ze maandenlang op een koele donkere plaats bewaard worden. Je kunt het loof van de knoflook in elkaar vlechten tot een streng (heel decoratief!) of het loof afsnijden en de bollen los bewaren.

GEZOND

Okee, niet iedereen kan een knoflookadem waarderen, maar tóch weegt dat kleine minpuntje niet op tegen de vele gezondheidsvoordelen die het eten van veel knoflook met zich meebrengt:

Knoflook helpt bij luchtwegaandoeningen

Het bevordert het ophoesten van slijm en is een zwak antisepticum. Het heeft een gunstige werking op bronchitis, astma en keelpijn.

Tegen bacteriële infecties

Louis Pasteur ontdekte in 1858 al, nadat hij knoflook in een petrischaaltje had gedaan, dat de omringende bacteriën gedood werden.

Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten

Omdat knoflook de bloedstolling remt en bloedstolsels oplost werkt het bloedverdunnend, vaatverwijdend, bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend.

En het voorkomen van griep

Het geeft je immuunsysteem een enorme boost en is werkzaam tegen virusinfecties in het algemeen.

Tegen muggenbeten

Waarschijnlijk heeft het met de geur te maken, maar het direct op je huid smeren van knoflook zorgt er in ieder geval ervoor dat je veel minder last van muggenbeten hebt.

En goed voor je huid

De ontstekingsremmende stoffen in knoflookolie zorgen voor verlichting bij huidklachten als psoriasis.