komkommers kweken

Een komkommerplant kan wel 30 tot 40 komkommers opbrengen in één seizoen! Houd er wel rekening mee dat de plant erg groot kan worden; je hebt dus wel wat ruimte nodig.
Makkelijke groenten

Veelzijdig

komkommers kweken, zo doe je dat:

Een goed moment om binnen komkommerzaden te zaaien is half april. Omdat komkommers niet graag verspeend worden is het beter de zaadjes in biologisch afbreekbare potjes (met een doorsnee van ongeveer 9 cm) te zaaien. Stop 1 zaadje per potje op ongeveer een centimeter diepte.
De zaadjes hebben warmte nodig om te ontkiemen (20 – 22 graden) dus plaats ze op een warme zonnige plaats in de vensterbank of boven een radiator. Zorg dat de aarde vochtig is, maar niet te nat: dan kunnen de zaden gaan rotten! De zaden zullen tussen de 7 tot 10 dagen ontkiemen.
De plantjes kunnen verpot worden zodra ze vier tot vijf blaadjes hebben. Vanaf half mei, begin juni kun je ze buiten zetten. Laat ze eerst een paar dagen wennen aan de buitentemperatuur voordat je ze in de volle grond zet (afharden).
Wanneer je de plant in een pot buiten wilt houden heb je een pot met een diameter van minstens 40 cm en eenzelfde diepte nodig. Maak een kuiltje ter grootte van het afbreekbare potje en plant het potje hierin. Houd er rekening mee dat een komkommerplant in de volle grond al gauw een anderhalve vierkante meter ruimte nodig heeft: zet de planten dus niet te dicht naast elkaar!
De planten kunnen wel twee meter hoog worden, dus zorg ervoor dat deze kan klimmen. Je kunt zelf een klimrek maken van bijvoorbeeld bamboestokken, ze bij een schutting of hek zetten of een rozenboog plaatsen.

 Verzorging

In de beginperiode heeft de komkommerplant nog niet zoveel water nodig, maar wanneer de plant vruchten begint te ontwikkelen moet er flink water worden gegeven. Dit kan zo een liter of drie per plant per dag zijn. Wanneer de bladeren gaan hangen moet er meer water gegeven worden. Giet het water rechtstreeks op de grond en niet op de bladeren!
Komkommerplanten hebben aanvankelijk slappe ranken. Om te zorgen dat er stevige ranken ontstaan moet de plant in het begin getopt worden: knip de top weg na de eerste vier bladeren. De nieuwe ranken die hieruit ontstaan worden na de eerste drie bladeren getopt. Hierna hoeft niet meer getopt te worden en kan de plant doorgroeien.
In de bladoksels ontstaan, net als bij tomatenplanten, vaak nieuwe scheuten. Tot de plant ongeveer een meter hoog is moeten deze scheuten elke keer weggebroken worden.

 Oogsten

Je kunt een komkommer oogsten wanneer deze ongeveer 20 cm lang is. Laat de komkommers niet te groot worden; ze gaan dan veel zaden ontwikkelen, worden minder sappig en krijgen een wat bittere smaak. Daarnaast gaat er dan zoveel energie naar deze grote vruchten dat het een hele tijd kan duren voordat de plant opnieuw vruchten gaat produceren. Pluk de vruchten dus tijdig, dan blijft de plant de hele zomer door nieuwe komkommers maken. 

GEZOND

Je zult het misschien niet direct verwachten, maar een komkommer is eigenlijk gewoon een superfood! Het bevat een groot gedeelte van de vitamines die je dagelijks nodig hebt. En eet ‘m vooral mét schil: hier zitten de meeste vitamines C in!

Komkommers hydrateren je lichaam

Een komkommer bestaat voor 90% uit water

Verkleinen de kans op nierstenen

Het vocht in de komkommer helpt gifstoffen uit je lichaam verwijderen en verkleint de kans op nierstenen

Helpen bij brandend maagzuur

Het eten van komkommer vermindert de pijn van brandend maagzuur én schijfjes komkommer doen wonderen bij een zonverbranding

Verbeteren de spijsvertering

De vele vezels in komkommers zorgen voor een betere spijsvertering én kunnen helpen bij het verliezen van gewicht

Helpen bij zwellingen

Een schijfje komkommer op je ooglid helpt écht zwellingen of wallen te verminderen

En verminderen cholesterol

Ze bevatten veel kalium en magnesium: belangrijk voor een gezonde bloeddruk