paprika's kweken

Paprika's zijn makkelijker te kweken dan je misschien denkt. Ze smaken heerlijk en zijn er in allerlei vrolijke kleuren, dus ze zijn nog decoratief ook!
Makkelijke groenten

Veelzijdig

De paprika is een veelzijdige vruchtgroente die in alle maten en kleuren voorkomt. Je kunt ze wokken, roerbakken, grillen, in een saus of salade verwerken of gewoon rauw eten met bijvoorbeeld een lekker sausje.

En wist je dat er mannelijke en vrouwelijke paprika’s zijn? Je kunt aan de onderzijde zien of je met een mannetjes of vrouwtjes paprika te maken hebt: lijkt de paprika uit drie delen te bestaan? Dan heb je te maken met een mannelijke paprika. Een paprika die uit vier delen lijkt te bestaan is een vrouwelijke paprika. Het mannetje bevat minder zaadjes en is meer geschikt om te koken en te bakken. De vrouwelijke paprika is zoeter en dus lekker om rauw te eten.

Paprika’s kweken, zo doe je dat:

Vanaf januari of februari kun je beginnen met het kweken van je eigen paprika’s. Paprika’s zijn planten die veel warmte nodig hebben; zelfs de zaden van deze plant moeten voor het zaaien al op temperatuur zijn. Leg dus de een dag voordat je wilt gaan zaaien de potaarde en zaden in een warme kamer.

Niet te nat

Verdeel de paprikazaadjes met ongeveer een centimeter tussenruimte op een laag potgrond in een kweekbakje en dek ze af met een laagje potgrond van ongeveer een halve centimeter. Maak de grond vochtig (niet te nat!) en dek het kweekbakje af met een transparante deksel.
Zet het bakje op een warme plaats; bijvoorbeeld op een zonnige plek op de vensterbank of boven een radiator. Geef de zaailingen dagelijks wat verse lucht door het deksel even te verwijderen. Bij 20 tot 22 graden zal de kieming ongeveer 3 weken duren.
Wanneer de steeltjes van de kiemende zaden omhoog komen mag het deksel verwijderd worden. Geef af en toe water met plantenspuit.
Zodra de zaailingen vier of meer blaadjes hebben kunnen ze worden overgezet naar eigen potjes.

Uitplanten

Vanaf eind mei kunnen de plantjes buiten uitgeplant worden. Doe dit bij voorkeur in potten, zodat je ze kunt verplaatsen: zo kun je ze zoveel mogelijk in de zon zetten. Paprika’s hebben niet alleen warmte nodig, maar ook een zonnige, beschutte plaats.
Zet drie plantjes op gelijke afstand van elkaar in een pot van ongeveer 15 liter: plaats ze zo dicht mogelijk bij de potrand. Het beste is de pot bij een warme stenen muur op het zuiden te plaatsen omdat de stenen ’s avonds nog warmte uitstralen.

 Verzorging

Erg veel verzorging hebben paprika’s niet nodig. Wat ze wél nodig hebben is een zonnige, lichte, warme plek en voldoende water. Wanneer je wat stro rondom de plant legt droogt de aarde niet zo snel uit. Geef de plant steun door deze aan een stok op te binden.
Bij lage temperaturen (’s nachts onder de 10 en overdag onder de 15 graden) is het raadzaam de plant af te dekken en te beschermen tegen de wind.
Geef de plant niet teveel (stikstofrijke) voeding; dit zorgt voor sterke groei, veel en grote bladeren, maar weinig paprika’s.

 Snoeien

Bij sommige soorten is het nodig de plant te snoeien, bij andere niet. Erg moeilijk is dit snoeien niet: aanvankelijk heeft de plant maar één steel, tot de hoofdstengel zich -na een tiental bladeren- gaat splitsen. Houd de hoofdsteel kaal tot ongeveer 30 cm hoogte. Houd twee hoofdscheuten aan. Na elk volgend blad splitsen de scheuten zich opnieuw: haal de eerste vijf tot zes bloemetjes weg. Top de steeds opnieuw de kleine zijscheutjes na het eerste blad. Verwijder alle bloemetjes op de zijscheuten en laat alleen de bloemen op de twee hoofdstengels uitgroeien tot vruchten. Laat niet teveel vruchten groeien aan de plant: dit gaat ten koste van de groei van de plant. Na het plukken van de vruchten zal de plant weer sneller gaan groeien.

 

GEZOND

Paprika’s zijn enorm gezond: eigenlijk kunnen we wel van een superfood spreken. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Een goede reden om ze vaak op je menu te zetten!

Paprika’s zijn rijk aan vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

Zijn een goede bron van carotenoïden

Carotenoïden worden in ons lichaam omgezet in vitamine A, wat van vitaal belang voor een goed zicht, een sterk immuunsysteem en gezonde huid is. Ook helpen zij bij het voorkomen van kanker en hartproblemen.

Bevatten lycopeen

Lycopeen is een krachtige antioxidant die helpt bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker en hartproblemen.

En zijn rijk aan gezonde voedingsvezels

Voedingsvezels zorgen voor een goede stoelgang en helpen bij het verlagen van bloeddruk en cholesterol. Ook zorgen ze voor het verminderen van ontstekingen.