pompoenen kweken

Om zelf pompoenen te kweken heb je echt geen groene vingers nodig! Het kweken van pompoenen is heel gemakkelijk. Het leuke aan pompoenen is dat je ze zowel als ingrediënt in een heerlijk gerecht als ter decoratie kunt gebruiken.
Makkelijke groenten

Veelzijdig

De pompoen is multi-inzetbaar in de keuken. De vrucht heeft een zachtzoete neutrale smaak en is perfect om te verwerken in zowel zoete als hartige gerechten. je kunt ze koken, grillen, bakken, roerbakken, wokken of stomen. Je kunt er soep of puree van maken, hartige of zoete taart, pudding, te veel om op te noemen. Rauw zijn ze heerlijk in een smoothie. De pitten van de pompoen zijn megagezond en lekker om zo te eten of te roosteren. Alsof dit nog niet genoeg is kan een pompoen ook gebruikt worden als beautyprodukt. Heb je ooit al eens een pompoen-bodyscrub of een heerlijk masker met pompoen geprobeerd?

pompoenen kweken, zo doe je dat:

Vanaf half april kun je beginnen met het kweken van je eigen pompoenen.
Neem potjes met een diameter van minstens 10 cm, vul deze met potaarde en houd 1 zaadje per pot aan (de zaadjes kiemen het best nadat ze een uurtje voorgeweekt zijn in water). Druk de zaadjes aan en bedek ze met 2 cm aarde. Bevochtig de aarde met een plantenspuit. (Vanaf half mei kunnen de zaadjes eventueel ook in de volle grond gezaaid worden. Zaai in dat geval ongeveer 2 tot 3 cm diep.) Geef niet teveel water om rotting te voorkomen.

Na ongeveer twee weken zijn de plantjes groot genoeg om buiten te zetten. Doe dit niet voor half mei, zodat er geen kans op nachtvorst meer is. Je kunt nu de planten afharden: het geleidelijk laten wennen aan de buitentemperatuur. Na een paar dagen kunnen ze buiten blijven staan.
Maak een ruim plantgat (bij voorkeur bij een klimrek) en vul dit met compost en plantje. De grond goed aandrukken en water geven. Wanneer je de planten niet tegen een klimrek plaatst moet je ze minstens een meter uit elkaar plaatsen omdat pompoenplanten veel ruimte nodig hebben.

 Verzorging

Een pompoenplant heeft weinig verzorging nodig. Het belangrijk voldoende water te geven, maar een tijdje zonder is ook geen probleem.
Al snel zullen de bladeren van de pompoenplant de bodem zo dik gaan bedekken dat onkruid zich niet meer laat zien.
Omdat de ranken van de pompoenplant alle kanten uit groeien zullen ze soms wat geleid moeten worden om te voorkomen dat ze tussen de andere gewassen door gaan groeien. Er mag ook rustig af en toe een rank afgeknipt worden.
Zodra de pompoenen beginnen te groeien kun je er een plankje onder leggen zodat de vrucht niet op de natte bodem ligt en kan gaan rotten.

 Oogsten

Vanaf eind september zijn de meeste pompoensoorten pas rijp. Wanneer je vroeger oogst is de smaak nog niet volledig ontwikkeld. Aan de steel is te zien wanneer een pompoen rijp is: deze is dan niet meer groen maar dor en verkurkt.

GEZOND

Pompoenen bevatten veel vitamine A, C en E

Vitamine A is van groot belang voor huid en ogen en voor een sterk immuunsysteem.
Voor de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand is de antioxidant Vitamine C belangrijk.
Vitamine E is een belangrijke antioxidant en beschermt cellen, bloedbaan en weefsel.

En zijn een belangrijke bron van B vitaminen

B vitaminen zijn van groot belang voor de spijsvertering, voor het afbreken van suikers en voor het op peil houden van het cholesterolgehalte. Ook is deze vitamine belangrijk voor de zuurstofvoorziening van spieren, bloed en hersenen.

Ze bevatten veel mineralen

Pompoenen zijn een belangrijke bron van mineralen als koper, ijzer en kalium.

En bevatten veel omega3-vetten

Pompoenen worden gerekend tot brainfood: de grote hoeveelheid omega3-vetten in deze vrucht zijn erg belangrijk voor een goede werking van de hersenen.

Ook zijn het natuurlijke ontstekingsremmers

De antioxidanten in pompoenen remmen ontstekingen door de vrije radicalen uit te schakelen hetgeen ook een belangrijke rol heeft bij het voorkomen van enige soorten kanker.