prei kweken

Zelf prei kweken is niet moeilijk: je moet wél wat geduld hebben (prei groeit langzaam) maar je kunt het hele jaar oogsten. Je hebt namelijk zomer-, herfst- én winterprei!
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Prei is een veelzijdige groente en kan op veel manier gegeten worden, zowel rauw als gekookt en gestoofd of gegrild. Heerlijk om te verwerken in een soep, stoofschotel of stamppot, maar ook rauw in een salade smaakt prei super!

Prei kweken, zo doe je dat:

Zomerprei:

Zomerprei kun je vanaf januari onder glas zaaien. Neem een kweekbakje van ongeveer 8 cm diep en zaai de zaadjes in een streepje van 0,5 cm diep. De temperatuur moet ongeveer 18 tot 20 graden zijn. Zodra de plantjes beginnen te groeien mag de temperatuur verlaagd worden. Op die manier worden de plantjes afgehard en zijn ze al wat gewend aan de koudere buitentemperatuur.
Rond begin april kun je de plantjes buiten uitplanten: maak hiervoor geultjes van ongeveer 7 cm diep. De onderlinge afstand in een rij moet ongeveer 15 cm in een rij zijn, de afstand tussen de rijen ongeveer 40 cm. Snoei de worteltoppen en de bladeren en bedek de wortels met een laagje aarde maar maak de geul niet dicht. Deze wordt in de loop van het seizoen bijgevuld met aarde. Aard uiteindelijk niet hoger dan het punt waarop het eerste blad uiteen wijkt.

Herfstprei

Herfstprei kun je vanaf april zaaien: dit kan in kweekbakken (zie zomerprei) of bij goede weersomstandigheden in de volle grond. De preiplanten moeten voor midzomer uitgeplant worden: maak hiervoor geultjes van ongeveer 15 cm diep. De onderlinge afstand in een rij moet ongeveer 15 cm in een rij zijn, de afstand tussen de rijen ongeveer 50 cm. Snoei de worteltoppen en de bladeren en bedek de wortels met een dun laagje aarde maar maak de geul niet dicht. De wortels zouden dan door zuurstofgebrek afsterven. De geul wordt in de loop van het seizoen bijgevuld met aarde. Aard uiteindelijk niet hoger dan het punt waarop het eerste blad uiteen wijkt.

Winterprei

Winterprei kan in mei in een kweekbak (zie zomerprei) of bij goede weersomstandigheden in de volle grond worden gezaaid. Het uitplanten kan tot begin augustus: maak hiervoor geultjes van ongeveer 18 cm diep. De onderlinge afstand in een rij moet ongeveer 15 cm in een rij zijn, de afstand tussen de rijen ongeveer 50 cm. Snoei de worteltoppen en de bladeren en bedek de wortels met een dun laagje aarde maar maak de geul niet dicht. De wortels zouden dan door zuurstofgebrek afsterven. De geul wordt in de loop van het seizoen bijgevuld met aarde. Aard uiteindelijk niet hoger dan het punt waarop het eerste blad uiteen wijkt.

 Verzorging

Bepaalde gewassen kunnen elkaar versterken of verzwakken: zo kun je prei goed plaatsen naast gewassen als kool, sla, uien, wortels of selderij, maar beter niet te dicht bij aardappelen, bonen of erwten.
Zorg dat de prei niet droog wordt, want dan gaat de smaak sterk verloren. Regent het dus een tijdje niet dan is het noodzakelijk om water te geven. Verder is het belangrijk eventueel onkruid te verwijderen omdat dit de groei van de prei belemmert.

 Oogsten

Zomerprei: wanneer zomerprei geoogst kan worden is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij hoge temperaturen en veel zon kan het mogelijk zijn dat je al begin juni kunt oogsten. Wanneer de weersomstandigheden minder goed zijn kan het zijn dat dit pas eind augustus is.
Herfstprei kan vanaf begin september tot december geoogst worden.
Winterprei kan tussen januari en juni geoogst worden. Tijdens vorstperiodes kan overigens niet geoogst worden.

GEZOND

Prei is erg gezond:

Het bevat veel ijzer en vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant en verbetert de opname van ijzer.

Is een natuurlijke ontstekingsremmer

De antioxidant allicine in prei helpt klachten als darmontsteking, blaasontsteking en diverse andere (chronische) ontstekingen te verhelpen.

Kan je helpen gezond af te vallen

Prei bevat weinig calorieën maar heeft een grote voedingswaarde, waardoor het een natuurlijke eetlustremmer is.

Is een natuurlijke bloeddrukverlager

Prei draagt bij aan een gezond hart en vaatstelsel. De in prei in hoge mate aanwezige antioxidant allicine en vitamine K zorgen voor verlaging van de bloeddruk en een betere bloedcirculatie.

Is gezond voor je nieren

Bevat veel kalium en weinig natrium waardoor het een vochtafdrijvende werking heeft. Het verhoogt de afscheiding van vloeistoffen en gifstoffen door de nieren.

En goed voor het gezichtsvermogen

Prei bevat vitamine A, hetgeen helpt bij goed zicht in het donker. De aanwezige carotenoïden Luteïne en zeaxanthine helpen bij het voorkomen van onder meer staar.

Shoppen voor je moestuin

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR ACTUELE PRIJZEN EN LEVERING: