Radijsjes kweken

Radijsjes zijn een van de meest gemakkelijk te kweken gewassen: ideaal dus voor de beginnende moestuinierder! Iedereen kent de rode radijs, maar wist je dat er ook gele, witte, paarse en roze varianten bestaan? En nee, radijsjes hoeven helemaal niet rond te zijn: ze kunnen ook ovaal of wortelvormig zijn.
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Radijsje zijn op veel manieren te gebruiken in de keuken: je kunt ze (rauw) geraspt of in schijfjes gesneden door je salade mengen, je kunt er je brood mee beleggen, en is heerlijk en gezond als borrelhapje of tussendoortje. Radijs kan ook gekookt gegeten worden: wanneer je ze ongeveer 10 minuten kookt krijgen ze een wat bloemkoolachtige smaak. Ook roerbakken is mogelijk.
Wat weinig mensen weten is dat ook de bladeren van de radijs goed smaken! De smaak is pittig en wat koolachtig en erg geschikt om bijvoorbeeld soep van te maken.

Radijsjes kweken, zo doe je dat:

Radijsjes kun je van maart tot september zaaien. Je hoeft ze niet voor te zaaien in een kweekbak: je kunt ze direct in de volle grond zaaien. Wil je ze toch liever in een pot kweken, gebruik dan een ruime pot waar je meerdere zaadjes in zaait. Radijsjes kunnen zowel in de volle zon als in halfschaduw gezaaid worden.
Maak een ondiep geultje in de aarde en leg de zaadjes op ongeveer 2 cm afstand van elkaar. Dek het geultje af met een laagje aarde van niet meer dan een halve centimeter. Bevochtig de aarde regelmatig met een plantenspuit, maar zorg dat de aarde niet kletsnat wordt.
De zaadjes kiemen, afhankelijk van de grondtemperatuur, binnen 1 tot 2 weken.

 Verzorging

Radijsjes hebben weinig voeding nodig. In potgrond zit meer dan voldoende voeding voor de gehele teelt. De planten mogen niet uitdrogen, zorg dus voor voldoende water (dit voorkomt ook dat de radijsjes te scherp van smaak worden of barsten). Verwijder onkruid en dorre gele bladeren.

 Oogsten

Zodra de radijsjes 2 tot 3 cm groot zijn kunnen ze geoogst worden. Zorg dat je eerst de grootste radijzen plukt, dan hebben de kleine radijsjes nog wat tijd om door te groeien. Trek de plantjes in hun geheel uit de grond en verwijder direct het blad. Wanneer je het loof laat zitten worden de radijsjes al binnen enkele uren zacht. Bewaar de radijsjes in een bak koud water zodat ze knapperig blijven en eet ze bij voorkeur dezelfde dag nog.

 

GEZOND

Radijsjes houden je lever gezond

Ze zuiveren het lichaam en verwijderen toxines uit het bloed.

En je hart 

De anthocyanen in radijsjes beschermen de slagaderen en aderen tegen verkalking en ontstekingen.

Ze helpen urineweginfecties te voorkomen

Radijsjes zijn vochtafdrijvend en antibacterieel, hetgeen helpt infecties tegen te gaan en de nieren te beschermen.

Radijsjes helpen je bloeddruk te verlagen

Ze zijn rijk aan kalium, een mineraal zeer belangrijk voor het regelen van de bloeddruk.

Zijn goed voor je huid

Radijsjes bevatten vitamine C, fosfor, zink en B vitamines; belangrijk voor een goede verzorging van de huid.

En versterken je immuunsysteem

De grote hoeveelheid vitamine C in radijsjes versterkt je immuunsysteem en beschermen je lichaam tegen aderverkalking.

Shoppen voor je moestuin

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR ACTUELE PRIJZEN EN LEVERING: