Radijsjes kweken
Radijsjes zijn een van de meest gemakkelijk te kweken gewassen: ideaal dus voor de beginnende moestuinierder! Iedereen kent de rode radijs, maar wist je dat er ook gele, witte, paarse en roze varianten bestaan? En nee, radijsjes hoeven helemaal niet rond te zijn: ze kunnen ook ovaal of wortelvormig zijn. Makkelijke groentenVeelzijdig
Wat weinig mensen weten is dat ook de bladeren van de radijs goed smaken! De smaak is pittig en wat koolachtig en erg geschikt om bijvoorbeeld soep van te maken.



Radijsjes kweken, zo doe je dat:
Maak een ondiep geultje in de aarde en leg de zaadjes op ongeveer 2 cm afstand van elkaar. Dek het geultje af met een laagje aarde van niet meer dan een halve centimeter. Bevochtig de aarde regelmatig met een plantenspuit, maar zorg dat de aarde niet kletsnat wordt.
De zaadjes kiemen, afhankelijk van de grondtemperatuur, binnen 1 tot 2 weken.
Verzorging
Radijsjes hebben weinig voeding nodig. In potgrond zit meer dan voldoende voeding voor de gehele teelt. De planten mogen niet uitdrogen, zorg dus voor voldoende water (dit voorkomt ook dat de radijsjes te scherp van smaak worden of barsten). Verwijder onkruid en dorre gele bladeren.
Oogsten
Zodra de radijsjes 2 tot 3 cm groot zijn kunnen ze geoogst worden. Zorg dat je eerst de grootste radijzen plukt, dan hebben de kleine radijsjes nog wat tijd om door te groeien. Trek de plantjes in hun geheel uit de grond en verwijder direct het blad. Wanneer je het loof laat zitten worden de radijsjes al binnen enkele uren zacht. Bewaar de radijsjes in een bak koud water zodat ze knapperig blijven en eet ze bij voorkeur dezelfde dag nog.

GEZOND
Radijsjes houden je lever gezond
Ze zuiveren het lichaam en verwijderen toxines uit het bloed.
En je hart
De anthocyanen in radijsjes beschermen de slagaderen en aderen tegen verkalking en ontstekingen.
Ze helpen urineweginfecties te voorkomen
Radijsjes zijn vochtafdrijvend en antibacterieel, hetgeen helpt infecties tegen te gaan en de nieren te beschermen.
Radijsjes helpen je bloeddruk te verlagen
Ze zijn rijk aan kalium, een mineraal zeer belangrijk voor het regelen van de bloeddruk.
Zijn goed voor je huid
Radijsjes bevatten vitamine C, fosfor, zink en B vitamines; belangrijk voor een goede verzorging van de huid.
En versterken je immuunsysteem
De grote hoeveelheid vitamine C in radijsjes versterkt je immuunsysteem en beschermen je lichaam tegen aderverkalking.