Sla kweken

Zelf sla kweken is hartstikke leuk en helemaal niet moeilijk. Lekker en nog decoratief ook: je hebt sla in vele soorten, maten en kleuren. Je hebt snel resultaat en voor je het weet loop je de sla uit je eigen tuintje al te plukken!
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Sla is een enorm veelzijdige groente: niet alleen in soort, maat en kleur, maar ook qua bereidingsmogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je van sla heerlijke soep of pesto kunt maken? Of dat je sommige soorten sla ook kunt stomen of grillen? En dat sla heerlijk in een stampot is?

sla kweken, zo doe je dat:

Vrijwel de meest slasoorten kunnen van maart tot augustus direct buiten gezaaid worden. Binnenshuis zaaien is ook mogelijk: bijvoorbeeld omdat het buiten te warm is. Slazaad kiemt niet bij temperaturen boven de 25 graden.
Bij binnen zaaien: bakje met aarde vullen, de zaadjes uitstrooien en hier een flinterdun laagje aarde overheen strooien. Druk de aarde niet aan! Zodra de plantjes 3 blaadjes hebben kunnen ze buiten uitgeplant worden.
Bij het zaaien in de volle grond: maak een ondiep geultje en strooi hier de zaadjes in. Bedek de zaadjes met een heel dun laagje aarde. Druk de aarde niet aan!
Wanneer je meerdere rijen wilt kweken houdt dan een afstand van 25 cm tussen de regels aan. Het is overigens handiger om steeds kleine beetjes te zaaien dan in één keer heel veel: sla moet op tijd geoogst worden. Laat je de plant te lang staan dan schiet deze door. De plant gaat dan bloeien met als gevolg dat de blaadjes afsterven.

 Verzorging

Geef de planten bij droogte voldoende water: wanneer ze uitdrogen worden de blaadjes taai en de bladranden bruin. Geef bij voorkeur ’s ochtends water zodat de plantjes goed op kunnen drogen. Wanneer de blaadjes van kropsla te lang nat blijven kunnen ze gaan rotten.

 Oogsten

Pluksla kun je doorlopen oogsten zodra de blaadjes groot genoeg zijn. Wanneer je alleen de buitenste blaadjes plukt zal de plant nieuwe blaadjes aan blijven maken.
Slasoorten die in kroppen groeien kun je oogsten wanneer de krop stevig aanvoelt. Je hoeft overigens niet de gehele krop te oogsten: je kunt ook alleen wat bladeren plukken (totdat de plant door gaat schieten).

 

GEZOND

De diverse soorten sla zijn allen hun eigen bron van verschillende vitamines: zo bevat kropsla bijvoorbeeld veel vitamine A en ijsbergsla veel calcium en vitamine C.

Vezels

Sla is een goede bron van voedingsvezels, heel belangrijk voor een goede spijsvertering.

Caloriearm

Sla bevat erg weinig calorieën: ideaal dus voor mensen die af willen vallen.

Antioxidanten

Sla is een belangrijke bron van antioxidanten; een verzamelnaam voor stoffen als vitamine C en E én de spoorelementen selenium en zink. Antioxidanten helpen bij het voorkomen van beschadigingen aan cellen en weefsels door vrije radicalen. Rode sla bevat de meeste antioxidanten

Shoppen voor je moestuin

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR ACTUELE PRIJZEN EN LEVERING: