Spinazie kweken

Spinazie is een leuke groente voor de beginnende, ongeduldige moestuinierder! Het is een snelgroeiend gewas dat je onder de goede omstandigheden al binnen 4 tot 6 weken kunt oogsten!
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Met spinazie kun je alle kanten op! Gekookt maar ook rauw, als salade, in de stamppot, in een smoothie … je kunt er zelfs pannekoeken van bakken.
Maar hoe zat het ook alweer met het opwarmen van spinazie, of het eten van vis in combinatie met spinazie..?
Over spinazie doen nogal wat onwaarheden de ronde, hoog tijd om een aantal van deze verhalen de wereld uit te helpen!
Spinazie opnieuw opwarmen is gevaarlijk voor de gezondheid
Niet waar! Het opnieuw opwarmen van spinazie is helemaal veilig. Zaak is alleen de spinazie zo snel mogelijk na de eerste bereiding af te laten koelen en in de koelkast te bewaren (niet langer dan twee dagen bewaren).
Het combineren van vis en spinazie is gevaarlijk voor de gezondheid
Niet waar! Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat het eten van nitraatrijke groenten in combinatie met vis geen enkel gevaar voor de gezondheid oplevert. Ook maakt het helemaal niet uit hoe vaak je nitraatrijke groenten (bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes en andijvie) per week eet.
Bevat spinazie écht zoveel ijzer?
Het ijzergehalte van spinazie wordt nogal overschat. De reden hiervan is dat er ooit bij het vaststellen van het ijzergehalte een fout in de meting is gemaakt. Veel later werd vastgesteld dat het werkelijke ijzergehalte tien keer lager lag dan altijd werd aangenomen.

spinazie kweken, zo doe je dat:

Het binnen zaaien van spinazie is vaak geen succes; beter is het vroeg in het voorjaar in de volle grond te zaaien.
Trek een geultje van ongeveer anderhalve centimeter diep in de aarde. Verdeel de zaden op een onderlinge afstand van ongeveer 2,5 centimeter over het geultje. Wanneer je meerdere rijen zaait hou dan een afstand van ongeveer 20 cm tussen de rijen aan. Maak het geultje dicht met een laagje aarde van ongeveer een centimeter. Druk de aarde lichtjes aan; zo houdt deze het vocht beter vast.
Na ongeveer twee tot drie weken zullen de eerste plantjes bovenkomen!

 Verzorging

Spinazie heeft veel vocht nodig; geef dus veel water als het weinig regent. Probeer ook de aarde tussen de planten onkruidvrij te houden: dit scheelt later enorm veel werk na het oogsten!

 Oogsten

Oogst de spinazie door blad voor blad te plukken. Zorg dat de hart van de plant blijft staan: zo kun je ongeveer een week later nog eens oogsten. Gemiddeld kun je op deze manier rekenen op drie oogsten.

GEZOND

Spinazie is een super gezonde groente! Nu we weten dat we zoveel nitraatrijke groenten mogen eten als we maar willen hebben we nóg meer reden om spinazie regelmatig op het menu te zetten.

Spinazie zit boordevol vitamines

Het bevat grote hoeveelheden vitamine K, vitamine A en foliumzuur. Vitamine K bijvoorbeeld is erg belangrijk voor de botopbouw.

Bevat zeer hoge percentages mineralen

De groente is een belangrijke bron van mineralen als magnesium, ijzer, calcium, kalium, zink en seleen.

En heeft een grote geneeskrachtige werking

Het is rijk aan antioxidanten; belangrijk voor het tegengaan van oxidatieprocessen in het lichaam én voor het versterken van het immuunsysteem.

Shoppen voor je moestuin

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR ACTUELE PRIJZEN EN LEVERING: