Tomaten kweken

Zelf tomaten kweken is leuk en helemaal niet moeilijk als je maar weet waar je op moet letten. Je zelf geweekte tomaten smaken echt véél beter dan hun soortgenoten uit de supermarkt!
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Tomaten zijn erg veelzijdig: je kunt ze rauw eten in een salade of op je boterham bijvoorbeeld, maar je kunt ze ook verwerken om saus, verse soep of sap te maken. Ook gegrild of zongedroogd zijn ze heerlijk!

Tomaten kweken, zo doe je dat:

Vanaf maart kun je beginnen met het opkweken van je eigen tomaten.
Strooi de tomatenzaadjes dunnetjes op potgrond in een kweekbakje en dek ze af met een laagje potgrond van ongeveer een halve centimeter dik. Maak de grond vochtig (niet te nat!) en dek het kweekbakje af met een transparante deksel.
Zorg wel dat het bakje op een warme en lichte plaats staat; de planten kiemen het best bij een temperatuur van ongeveer 20 graden.
Wanneer de zaailingen blaadjes krijgen moeten ze apart worden gezet (‘verspenen’ wordt dit ook wel genoemd). Zet ze in een pot met een doorsnee van ongeveer negen centimeter. Bij stamtomaten zet je naast iedere zaailing een stokje waaraan je het plantje kunt vastbinden zodat ze recht omhoog groeien.

Naar buiten

De planten kunnen vanaf half mei buiten gezet worden. Wanneer je ze in de volle grond wilt gaan zetten kun je ze het best eerst een paar dagen buiten laten wennen aan de kou voordat je ze verplant.

Zorg dat de plantjes een zo licht mogelijke standplaats hebben bij een temperatuur van 16 tot 20 graden (onder de 12 graden stopt je plant met groeien) en zet ze minstens 50 cm uit elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben te groeien.

Struiktomaten

Struiktomaten zijn ideale tomatenplanten voor beginners. Je hoeft de plant niet te ‘dieven’ en te ‘toppen’ . Ook hoef je bij de struiktomaat -in tegenstelling tot de stamtomaat- de stelen niet te ondersteunen. Ze zijn daarnaast ook bijzonder geschikt om in potten te houden wat natuurlijk erg handig is op een terras of balkon.

 Verzorging

Tomatenplanten hebben vooral een zonnige standplaats nodig en goed bemeste, waterdoorlatende aarde.
Wanneer je je planten net geplant hebt geef je ze elke dag water. Na ongeveer twee à drie weken kun je dit terugbrengen naar twee tot drie keer per week. Na ongeveer anderhalve maand kun je overgaan op 1 keer per week. Hiermee zorg je ervoor dat de plant langere wortels ontwikkelt.
Giet het water niet op de bladeren maar rechtstreeks op de aarde.

 Opbinden

Zet een lange stok naast de hoofdstengel en bind deze aan de stok. Let er wel op dat je niet te strak bindt omdat de stengel na verloop van tijd veel dikker wordt! Bind de plant elke keer wanneer hij weer een stukje gegroeid is een stukje hoger vast. Je kunt ook een tomatenspiraal gebruiken: in plaats van de hoofdstengel vast te binden wikkel je deze om de spiraal.

Dieven en toppen

In de bladoksels van de planten worden nieuwe scheuten gevormd. Deze scheuten worden ‘dieven’ genoemd. Wanneer deze scheuten niet worden verwijderd zullen ze zich ontwikkelen tot nieuwe stengels die vervolgens ook weer scheuten ontwikkelen. Het gevolg hiervan is dat er veel energie naar de zijscheuten gaat en de hoofdstengel verzwakt. De plant zal dan maar weinig én erg kleine vruchten dragen.
Het ‘toppen’ van een tomatenplant is het afknippen van de top. Toppen is nodig omdat een tomatenplant blijft groeien en daar veel energie in gaat zitten. Dit gaat ten koste van de vruchtzetting en rijping. Knip daarom de hoofdstengel twee bladeren boven de 4e of 5e tros af.

GEZOND

Tomaten zijn rijk aan antioxidanten

Ze bevatten grote hoeveelheden lycopeen, een belangrijke antioxidant. Lypoceen verlaagt LDL-cholesterol, beschermt het lichaam tegen oxidatieve stress, beschermt de huid tegen zonnebrand, houdt ogen gezond en botten sterk.

En dragen bij aan een gezond hart en vaatstelsel

Tomaten bevatten veel kalium dat een bloeddrukverlagende werking heeft.

Ze zijn een belangrijke bron van betacaroteen

Betacaroteen bestrijdt vrije radicalen, houdt longen gezond en verkleint de kans op hart- en vaatziektes.

Tomaten zorgen voor een sterk immuunsysteem

Ze bevatten veel vitamine C wat bijdraagt aan een goed functionerend immuunsysteem.

En zorgen voor een gezonde stoelgang

Het vocht en de vezels in tomaten zorgen ervoor dat de stoelgang gezond blijft en voorkomt obstipatie.

Shoppen voor je moestuin

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR ACTUELE PRIJZEN EN LEVERING: