wortels kweken

Wortels kweken is gemakkelijk en de kans dat je oogst mislukt is klein. De perfecte groente voor een beginnende tuinierder dus! En wist je dat er niet alleen oranje wortels bestaan, maar ook witte, paarse, gele en rode?
Makkelijke groenten

Veelzijdig

Wortels zijn erg veelzijdig: je kunt ze rauw eten, maar ook gekookt, gestoomd, gesmoord of gebakken. Ze zijn ook heel erg geschikt om soep van te maken: zo is wortelsoep met sinaasappel en gember of Indiaase wortelsoep met kokosmelk écht een aanrader! Ook wortels uit de oven zijn heerlijk.

wortels kweken, zo doe je dat:

Hoewel je wortels wel kunt voorzaaien in potjes is dit niet heel erg handig, omdat wortels maar één lange wortel onder de grond maken. Dit maakt het erg lastig ze te verplanten. Wil je tóch voorzaaien in een pot, zorg dan dat deze diep genoeg is.

Je kunt al heel vroeg in het jaar beginnen met zaaien want de kiemplantjes van de wortels zijn bestand tegen vorst tot -6 graden (bijna oogstklare wortels kunnen overigens níet tegen deze temperaturen).
Wortels doen het het best op een zonnige plek in lichte, luchtige grond. Zware kleigrond maakt het voor de wortels moeilijk recht naar beneden te groeien.

Maak een ondiep geultje in de aarde en leg hier om de 3 cm een zaadje in. Dek de zaden af met zand en druk dit goed aan. Geef regelmatig (voorzichtig) matig water met een plantensproeier. Het kiemen van wortels duurt vrij lang; dit kan wel drie tot vier weken duren.

 Verzorging

Zodra de wortels een wortelgestel ontwikkeld hebben hoef je ze in principe geen water meer te geven. Alleen wanneer het loof van de wortels gaat hangen moet er bij gewaterd worden.
Haal wél het onkruid rond de wortels weg: dit belemmert de groei van de wortels en onttrekt water aan de grond.

 Oogsten

Wortels kunnen op verschillende momenten geoogst worden: jonge wortels zijn lekker om zó te eten, de wortels die je laat doorgroeien zijn goed geschikt voor soep en stamppot.
Wanneer je de aarde ongeveer een halve centimeter rond de wortel wegveegt kun je de omvang zien. Vind je het formaat voldoende groot ? Dan kun je de wortel oogsten.

In lossere zandgrond kun je de wortel voorzichtig aan het loof uit de grond trekken. Wortels in kleigrond kun je het beste uit de grond halen door met een schepje diep in de grond naast de wortel te steken en zo de grond compleet met wortel op te tillen.
Verwijder direct na het oogsten het loof: wanneer je dit niet doet worden de wortels al na enkele uren zacht.

GEZOND

Natuurlijk weet iedereen dat wortels goed voor je ogen zijn. Maar er zijn nog véél meer redenen om regelmatig wortels te eten:

Ze zorgen voor een gezondere huid

De betacaroteen in wortels helpt je huid beschermen tegen schade door de zon en vitamine C en fosfor je huid elastisch te houden.

Helpen je cholesterol te verlagen

De vezels in wortels binden zich aan cholesteroldeeltjes in je lichaam die vervolgens zo door je lichaam worden afgescheiden.

Helpen een hoge bloeddruk voorkomen

De kalium in wortels helpt het risico op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Zorgen voor een gezonde mond en tanden

Rauwe wortels houden je gebit schoon en stimuleren de aanmaak van speeksel, hetgeen belangrijk is voor een goede zuurgraad in je mond.

Houden je darmen gezond

De vezels in wortels verbeteren je darmflora en zorgen voor een gezonde stoelgang.

Zijn rijk aan mineralen

In wortels zitten mineralen als magnesium, calcium, kalium en fosfor: deze mineralen zijn onder meer belangrijk voor een gezond zenuwstelsel, een gezonde bloeddruk en sterke tanden en botten.