Moestuintips voor beginners

Niets lekkerder en gezonder dan groenten uit je eigen tuin! Maar ben je een absolute beginner op het gebied van tuinieren dan hebben we hier eerst een paar handige tips.
Vierkantemetertuin

Begin niet te groot

Begin eerst eens in een hoekje van de tuin met een paar gemakkelijke groentesoorten. Zo kun je bekijken of het tuinieren je inderdaad bevalt. In het bijhouden van een grote moestuin gaat veel tijd zitten!

Start met eenvoudige groenten

Om je als beginner te helpen bij het opzetten van een moestuin hebben we een aantal makkelijk te kweken groenten op een rijtje gezet.

Niet te vroeg voorzaaien

Zaai niet alle verschillende soorten zaadjes in één keer, maar zoek eerst uit welke zaadjes je in welke periode kunt zaaien.  Zo voorkom je dat je vensterbanken vol komen te staan met planten die nog niet buiten gezet kunnen worden.

Zaai niet teveel

Kijk voordat je zaait hoeveel opbrengst een plant heeft. Een courgette-plant kan bijvoorbeeld wel 30 tot 40 vruchten opbrengen. En zaai je een heel zakje slazaadjes dan kan het zomaar zijn dat je een tijdje later honderd kroppen sla in je tuin hebt staan.

Zaai niet te dicht op elkaar

Zorg dat je de zaadjes gelijkmatig verspreid en niet alles op een hoopje gooit. Zoek voor het zaaien uit wat de juiste zaaiafstand en -diepte van een gewas is

Gebruik potjes met gaatjes in de onderzijde

Wanneer teveel water wordt gegeven moet dit  weg kunnen lopen, anders gaat het plantje dood. Gebruik daarom voor het opkweken van plantjes altijd potjes met gaatjes in de bodem.

Geef niet teveel water

Voel met je vinger of de grond vochtig genoeg is: wanneer de aarde aan je vinger blijft plakken is deze voldoende vochtig. Te veel water zorgt ervoor dat de wortels rotten en werkt schimmel in de hand.

Gebruik labeltjes om je planten te herkennen

Wanneer je weinig verstand van tuinieren hebt is het handig om bij elke plantensoort een labeltje te plaatsen, zodat je weet met welke plant je te maken hebt.

Zet je planten niet te vroeg buiten

Na 15 mei is de kans op nachtvorst vrijwel afgenomen: zet dan pas je jonge plantjes buiten.