Tuinieren op strobalen

Ja, je leest het goed: tuinieren op strobalen. Geen gesjouw meer met zware zakken potgrond en je hoeft ook niet te spitten of te graven. Na het composteren en bemesten van de strobalen zet je je plantjes zó in het stro!
makkelijke groenten

Straw bale gardening

Het idee voor het tuinieren op strobalen komt van de Amerikaan Joel Karsten die afstudeerde aan de Universiteit van Minnesota met een Bachelor of Science diploma in Tuinbouwwetenschappen.

aan de slag

Voor een paar euro kun je strobalen kopen bij een fouragehandel of ze via internet bestellen.  Je strobaal-moestuin begint met het laten composteren van de balen. Zorg wél dat je de balen op de juiste plaats hebt liggen voordat je met het composteren begint: de natte balen zijn vrijwel niet meer te verplaatsen! Houd de strobalen de eerste drie dagen doornat. Zodra het water uit de balen loopt zijn ze voldoende nat.

Kuntstmest

Strooi de 4e tot en met 6e dag 250 gram kunstmest op de balen en houd de balen nat.
De 7e tot en met de 9e dag is 125 gram kunstmest voldoende. Na tien dagen kun je stoppen met het geven van kunstmest maar moet je wel zorgen dat de balen nat blijven. De balen zijn klaar om beplant te worden. Omdat de temperatuur in de baal aanzienlijk hoger is dan in de aarde kunnen strobalen zo’n twee weken eerder beplant worden dan volle grond.

Zaaien of planten

Als je je plantjes zelf wilt zaaien moet je wél eerst een laagje potgrond op de strobalen aanbrengen. Voorgekweekte plantjes kunnen rechtstreeks in een kuiltje van de baal worden geplant (zorg ervoor dat de plantjes volgezogen zijn met water). In principe kunnen alle groenten gekweekt worden op strobalen, maar kies alleen voor eenjarige planten omdat de balen niet langer dan één seizoen meegaan. Om verticaal groeiende planten (bijvoorbeeld tomaten, komkommers of bonen) te ondersteunen kun je enkele palen achter de balen plaatsen en op verschillende hoogtes draden spannen.
Helemaal leuk is het de zijkanten van de strobalen te voorzien van snijbloemen: zo heb je de hele zomer kleur in je tuin!

paddestoelen

Wanneer er paddestoelen uit de balen gaan groeien is dit een goed teken: de tuin groeit goed en de strobalen worden afgebroken. (Let op: eet de paddestoelen die op de balen groeien niet op, de kans is groot dat ze giftig zijn!)

Aan het einde van het seizoen zullen de strobalen grotendeels tot compost vergaan zijn. Je kunt deze compost eventueel gebruiken voor de rest van de tuin wanneer je deze hebt.

Voordelen

Onkruidzaadjes ontkiemen vrijwel niet in stro, dus je hoeft niet te wieden;

Stro houdt water vast maar overtollig water sijpelt door de strobaal: de planten hebben dus nooit ‘natte voeten’: dit voorkomt rotting van de wortels;

De strobalen zorgen voor een fijne werkhoogte;

Je kunt al vroeg zaaien/planten door de warmte in de strobaal;

Wanneer je een druppelslang installeert is water geven vrijwel niet aan de orde;

Omdat je ieder jaar verse strobalen gebruikt heb je geen last van bodemziektes.

Welke planten?

Eigenlijk zijn vrijwel alle groente- en kruidenplanten geschikt om op strobalen te worden geteeld. Hier vind je een aantal planten die het héél erg goed doen op strobalen: