vierkante meter tuin

Een vierkantemetertuin is niet alleen ideaal wanneer je klein behuisd bent maar ook als je een grote tuin hebt en niet al je vrije tijd aan spitten en onkruid wieden wilt besteden.
makkelijke groenten

wat is het?

De vierkante meter tuin is een houten frame van (meestal) 120 bij 120 cm en minimaal 20 cm hoog, onderverdeeld in 16 vlakken van 30 x 30 cm. In ieder vlakje kan een ander gewas worden gekweekt.

Een vierkante meter tuin is overzichtelijk, heeft weinig onderhoud nodig en geeft een optimale opbrengst!

Hoe begin ik?

Er zijn kant en klare vierkante meter bakken te koop, maar je kunt ook eenvoudig zelf een bak in elkaar timmeren:
Schroef vier planken van 125 x 25 cm met stalen hoekstukken aan elkaar en bevestig (met spijkers of nietjes) aan één zijde een stuk worteldoek. Zet de bak met de worteldoek aan de onderzijde op de grond en vul deze met potgrond. Strooi een laagje zaai-grond over de potgrond en verdeel de bak met behulp van spijkertjes en touwtjes of houten latjes in zestien vlakken. Bedenk eerst wél waar je de bak wilt neerzetten, want nadat deze met aarde is gevuld is hij niet meer te verplaatsen! Zorg dat je een beschutte plek kiest waar het minstens zes uur per dag zonnig is: hoe meer zon, des te groter de oogst.

De voordelen:

Je hebt maar weinig ruimte nodig. Zelfs op een klein balkonnetje kun je in een vierkante meter bak groenten kweken;

De vierkante meter bak is super overzichtelijk: door de verdeling in 16 vlakken is altijd duidelijk wat waar staat;

De bak kan op een verhoging geplaatst worden zodat je niet meer hoeft te bukken;

Je hebt geen last van onkruid;

Spitten is niet nodig;

Water geven gaat snel.

Zaaien en voorzaaien

Veel soorten zaden kun je vanaf rond half april rechtstreeks buiten in je vierkante meter tuin zaaien. Wanneer je vroeger wilt beginnen kun je rond februari binnen voorzaaien. Zodra het buiten warm genoeg is (ongeveer eind april) kun je je plantjes buiten in je vierkante meter tuin zetten. Een aantal soorten planten (bijvoorbeeld tomaten en paprika’s) móeten overigens eerst binnen voorgezaaid worden. Alles over het kweken van groenten vind je hier:

Hoeveel plantjes per vakje?

Als beginnende tuinierder heb je natuurlijk geen idee welke plantjes het meest geschikt zijn voor een vierkante meter tuin, en al helemaal niet hoeveel plantjes je per vakje kunt planten.
Hier een overzicht van een aantal groenten die prima geschikt zijn voor het kweken in bakken én het aantal plantjes dat je per vak kunt planten.

Éen plant per vak:

paprika | peper
cherrytomaat | broccoli
(bloem-)kool | courgette

Twee planten per vak:

komkommer | mais
selderij | venkel
snijbiet

Vier planten per vak:

knoflook
snij- en sperzieboon
sla | tuinboon

Zes tot negen planten per vak:

erwt | spinazie | biet | ui | prei